Yacon
Jedná se trvalku, u níž se využívá její hlíznatý kořen a listy. Kořen jakonu se využívá v podobě sirupu, prášku, které se využívají jako náhražky cukru, protože obsahuje fruktooligosacharidy, což je nestravitelná forma fruktózy. Dále se konzumuje i syrový. Yacon je původem z Ameriky, ale díky své nenáročnosti je možné ho pěstovat i u nás. Listy obsahují řadu organických sloučenin a používají se k přípravě čaje a sirupu. Obsahuje draslík, vápník, fosfor, vlákninu, prebiotika, fruktózu, glukózu a sacharózu. Yacon má schopnost regulovat hladinu cukru v krvi a LDL cholesterolu: snižuje triglyceridy a lipoproteiny s nízkou hustotou, pomáhá při hubnutí, snižuje krevní tlak: díky vysoké hladině draslíku, který uvolňuje cévy, působí pozitivně na játra, posiluje trávicí systém: snižuje zácpu a nadýmání, posiluje imunitní systém a zlepšuje vstřebávání minerálních látek.