Xylitol
Xylitol je organická sloučenina, která je známá také jako dřevný cukr či březový cukr. Využívá se jako přísada do sladkostí, žvýkaček, zmrzlina, čokoláda, marmelád i jako stolní sladidlo. Díky nízkému počtu kalorií se používá místo cukru, nezvyšuje hladinu cukru v krvi. Xylitol se vyskytuje ve ovoci, hlavně v malinách, švestkách a jahodách, v zelenině, kukuřici, ovsi, houbách a ve dřevě břízy. Protože se jedná o rafinované sladidlo, neobsahuje žádné minerály, vitamíny ani bílkoviny. Xylitol pomáhá hubnutí, udržuje hladinu cukru v krvi (u lidí s diabetem, obezitou), pomáhá předcházet zubnímu kazu a brání zánětům dásní, zvyšuje vstřebávání vápníku v trávicím systému a bojuje proti kvasinkám Candidy albicans.
Jednou z mnoha výhod xylitolu je i to, že neškodí našim zubům a netvoří se z něj zubní kaz. Naopak! Působí dokonce jako prevence zubního kazu. Chutí i svou texturou je podobný bílému cukru.