Xantanová guma
Xantanová guma je potravinářská přídatná látka. Využívá se v průmyslových výrobcích i kosmetice (krémy, zubní pasta). V průmyslu může způsobovat dýchací problémy, ale jako potravinářská přídatná látka je považována za bezpečnou. Využívá se v bezlepkových výrobcích. Vzniká fermentací cukru bakteriemi Xanthomonas campestris, kdy se vytvoří látka podobná vývaru, který pomoci přidaného alkoholu ztuhne. Poté se usuší a rozdrtí na prášek. Přidáním prášku do kapaliny vytvoří viskózní a stabilní roztok. Najdeme ji v dresincích do sálatů, ovocných džusech, zmrzlině, omáčkách, sirupech, bezlepkových výrobcích a polévkách.
Xantanová guma je působí jako zahušťovadlo a stabilizátor potravin, snižuje hladinu cukru a cholesterolu v krvi, podporuje hubnutí a zlepšuje stav stolice, která je objemnější a měkčí. Mezi vedlejší účinky patří žaludeční nevolnost a průjem.
Je v kontraindikaci u osob s alergii na pšenici, sóju, mléčné výrobky, kukuřici. Dále je v kontraindikaci s léky na cukrovku.
Blog



