Vláknina
Jedná se o sacharid s dlouhým řetězcem, který se nachází v potravinách. Vláknina se podle rozpustnosti ve vodě dělí na rozpustnou a nerozpustnou, která se ve vodě nedokáže rozpustit. Buňky lidského těla nemají enzymy, které dokážou vlákninu trávit, ale napomáhají tomu střevní bakterie, které potřebné enzymy mají. Množství vlákniny ve stravě je ideálně postupně zvyšovat.
Vlákninu obsahují celozrnné obiloviny, luštěniny, ovoce, zelenina, psyllium, škrob a otruby.
Vláknina funguje jako prebiotika, podporuje funkci zdraví prospěšných střevních bakterií, podporuje trávení a vyprazdňování, kdy může zkrátit dobu průchodu potravy střevem, zvýšit objem stolice. Působí preventivně proti metabolickým onemocněním a podporuje imunitu organismu, napomáhá hubnutí, snižuje chuť k jídlu a pomáhá snížit cholesterol v krvi. Snižuje zpětné vstřebávání žlučových kyselin do krevního řečiště, díky tomu působí preventivně proti vzniku kardiovaskulárních onemocnění (infarkt myokardu).
Nedostatek vlákniny zpomaluje průchod tráveniny tlustým střevem a hromadí se nebezpečné odpadní látky.