Kliknutím zde přejdete na BrainMarket.cz

Vitamín K2

Další názvy:
Menatetrenon

Vitamín K2 je vitamín rozpustný v tucích, který se skládá z menachinonů, což je souhrnný název pro podobné sloučeniny vitamínu K, které mají nasycené řetězce. Pro tyto menachinony se používá název MK s číslovkou, která udává počet izoprénových jednotek (MK1 až MK15). Číslo ukazuje, jak dlouhý je vitamín. Nejčastěji se v běžném systému setkáváme s formou MK-4, MK-7 a MK-9.

Nejvíce používané jsou typy MK-4 a MK-7. Forma MK-4 (menatetrenon) má největší zastoupení v lidském těle, kde je tvořena bakteriemi přítomnými v lidském organismu. Nachází se v orgánech živočichů a je biosyntezován z vitamínu K1. Biologická využitelnost formy MK-4 je nižší než u formy MK-7.
MK-7 (menachinon) je tvořen při fermentaci sóji, kdy se využívá bakterie Bacillus subtillis. Výhodou je, že dokáže v těle působit až 24 hodin a vykazuje vyšší aktivitu u lidí než MK-4 díky lepší biologické dostupností a delšímu poločasu rozpadu.
Formu MK7 můžeme najít ve fermentovaných potravinách a v potravinách na bázi kvasinek. Forma MK4 se nachází v sýrech, vaječných žloutcích, mase, másle. Jeho hodnota je v potravě nižší než hodnota vitamínu K1 (fylochinon). Formu MK-9 můžeme najít v sýru, kvašeném zelí a je také produkován bakteriemi ve střevech.



Forma MK7 je zastoupena v našem vitaminu D3&K2.
Ta
to patentovaná forma Vitamínu K2 ve formě MK7 je mnohem stabilnější než jiné formy Vitamínu K2. Tuto stabilitu přenáší i na Vitamín D3. Vyznačuje se vysokou využitelností pro tělo a zvyšuje biodostupnost i samotného vitamínu D3. Oproti běžným formám Vitaminu K2, které mají v těle poločas rozpadu 1,5 hodiny, zůstává tato forma Vitamínu K2 v těle 78 hodin. To znamená 48x delší poločas rozpadu v organismu.



Vitamin K2 má
protizánětlivé, antioxidační účinky, pozitivně ovlivňuje metabolismus vápníku, podporuje zdraví a vývoj kostí, snižuje riziko zlomenin, působí preventivně proti úbytku kostní hmoty (osteoporózy), je důležitý při tvorbě tkání, pomáhá při srážení krve, podporuje zdraví cév, zpomaluje kornatění tepen, což je ukládání tukových látek do stěny cév (aterosklerózy) a brání hromadění vápníku v cévách (kalcifikace cév), čistí cévy od vápenatých usazenin a chrání játra před usazením vápníku. Vitamín K2 funguje nejlépe v kombinaci s vitamínem D, který také přispívá k lepšímu využití vápníku a udržení jeho dostatečné hladiny v krvi. 
Nedostatek se projevuje u lidí trpící těmito nemocemi: cystická fibróza, celiakie (nesnášenlivost lepku), dysfunkce jater a chronická střevní resekce.

Nedostatek vitamínu K2: krvácení z nosu, krev v moči, zlomeniny, krvácení dásní, anémie, špatná srážlivost, vápenaté usazeniny ve stěnách srdce, abnormality a defekty plodu u těhotných žen, hematomy a krvácení gastrointestinálního traktu.

Vyhledejte složení

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Blog

Fisetin: Nová naděje pro zdraví buněk
Fisetin: Nová naděje pro zdraví buněk
Fisetin je přírodní flavonoid, který se vyskytuje v některých druzích ovoce a zeleniny, například v jahodách, jablkách, kiwi, rajčatech či cibuli. Tato sloučenina se těší rostoucímu zájmu díky svým potenciálním přínosům pro zdraví, zejména v oblasti stárnutí a podpory buněčných funkcí.
Chyby v péči o pleť
Chyby v péči o pleť
Správná péče o pleť je klíčem k zdravému a zářivému vzhledu. Přesto se mnozí dopouštějí chyb, které mohou pleť poškodit nebo zhoršit její stav. Podívejme se na nejčastější omyly, kterým je dobré se vyhnout.
Prebiotika: Výživa pro vaše střeva a zdraví
Prebiotika: Výživa pro vaše střeva a zdraví
Prebiotika jsou jedním z nejdůležitějších faktorů pro udržení zdravého trávicího systému. Na rozdíl od probiotik, což jsou přímo živé mikroorganismy, prebiotika představují nestravitelnou složku potravy, která slouží jako výživa pro prospěšné bakterie ve střevech. Proč jsou tak důležitá a kde je najdeme?
Přírodní sladidla: Zdravější alternativa cukru
Přírodní sladidla: Zdravější alternativa cukru
Přírodní sladidla získávají stále větší oblibu jako alternativa k rafinovanému cukru. Nabízejí sladkou chuť, ale často s nižším obsahem kalorií a lepšími nutričními vlastnostmi. Navíc mohou být šetrnější k našemu tělu a méně zatěžující pro hladinu krevního cukru. Jaké druhy přírodních sladidel existují a v čem jsou jedinečné?