Kliknutím zde přejdete na BrainMarket.cz

Vitamin K

Vitamin K je skupinou vitamínů, které jsou rozpustné v tucích. Hrají důležitou roli ve srážlivosti krve, metabolismu kostí a při regulaci hladiny vápníku v krvi. Vitamin K můžeme dále rozdělit na K1 a K2. Vitamin K1 neboli fylochinon pochází z rostlin. Vitamin K2 najdeme zejména v živočišných produktech a některých fermentovaných potravinách. Bez vitamínu K může tělo produkovat prothrombin, který je důležitý při srážlivosti krve. Nedostatek tohoto vitaminu postihuje především novorozence, osoby s malabsorpčním syndromem (porucha trávení a vstřebávání základních živin), cystickou fibrózou nebo celiakií. Doporučená denní dávka je závislá na pohlaví a věku. Ženy od 19 let by měly konzumovat 90 mikrogramů denně, a muži 120 mikrogramů. Vitamin K pomáhá udržovat nízký krevní tlak tím, že brání mineralizaci , což je stav, kdy se v tepnách hromadí minerály. Kromě toho pomáhá předcházet vzniku osteoporózy a snižuje riziko zlomenin. Mezi příznaky nedostatku vitaminu K patří častá tvorba modřin, gastrointestinální krvácení, nadměrné menstruační krvácení a krev v moči.

Vyhledejte složení

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Blog

Fisetin: Nová naděje pro zdraví buněk
Fisetin: Nová naděje pro zdraví buněk
Fisetin je přírodní flavonoid, který se vyskytuje v některých druzích ovoce a zeleniny, například v jahodách, jablkách, kiwi, rajčatech či cibuli. Tato sloučenina se těší rostoucímu zájmu díky svým potenciálním přínosům pro zdraví, zejména v oblasti stárnutí a podpory buněčných funkcí.
Chyby v péči o pleť
Chyby v péči o pleť
Správná péče o pleť je klíčem k zdravému a zářivému vzhledu. Přesto se mnozí dopouštějí chyb, které mohou pleť poškodit nebo zhoršit její stav. Podívejme se na nejčastější omyly, kterým je dobré se vyhnout.
Prebiotika: Výživa pro vaše střeva a zdraví
Prebiotika: Výživa pro vaše střeva a zdraví
Prebiotika jsou jedním z nejdůležitějších faktorů pro udržení zdravého trávicího systému. Na rozdíl od probiotik, což jsou přímo živé mikroorganismy, prebiotika představují nestravitelnou složku potravy, která slouží jako výživa pro prospěšné bakterie ve střevech. Proč jsou tak důležitá a kde je najdeme?
Přírodní sladidla: Zdravější alternativa cukru
Přírodní sladidla: Zdravější alternativa cukru
Přírodní sladidla získávají stále větší oblibu jako alternativa k rafinovanému cukru. Nabízejí sladkou chuť, ale často s nižším obsahem kalorií a lepšími nutričními vlastnostmi. Navíc mohou být šetrnější k našemu tělu a méně zatěžující pro hladinu krevního cukru. Jaké druhy přírodních sladidel existují a v čem jsou jedinečné?