Vitamín E
Vitamin E je důležitý vitamín pro silnou imunitu, zdravou pokožku a oči, který je jako jediný rozpustný v tucích. Má antioxidační účinek, což znamená, že chrání buňky před poškozením. Nejčastěji tento vitamín získáme z jídla. Dobrým zdrojem je rostlinný olej, listová zelenina - špenát, obilné potraviny, vejce a ořechy. Jeden snadný způsob, jak získat dostatek vitaminu E ve vaší stravě, je přidat do receptu lžíci oleje z pšeničných klíčků. Případně si můžeme pochutnat na slunečnicových semenech.
Vitamín E je vhodný na prevenci onemocnění srdce, Alzheimerovy choroby. Může zmírnit suchost, svědění a olupování spojené s ekzémem nebo atopickou dermatitidou. Vitamin E je používán v dermatologii již od padesátých let k ochraně pokožky před stárnutím a poškozením od slunce. Také může pomoci zlepšit pokožku hlavy a zmírnit vypadávání vlasů, které je způsobeno oxidačním stresem. Vitamín E také zlepšuje kognitivní funkce, působí jako prevence rakoviny. Isomery vitamínu E slouží jako ochranný antioxidant, který bojuje proti oxidaci cholesterolu. Je to proto, že mohou bojovat proti poškození volných radikálů v těle, což vede k oxidaci cholesterolu. Pozitivně ovlivňuje kardiovaskulární zdraví kvůli schopnosti snížit aktivitu enzymu, který kontroluje produkci/syntézu cholesterolu. Izomery tokotrienolu mohou zabránit adhezi buněk a tím zpomalit aterosklerózu.