Včelí pyl
Pyl je bohatý na vitamíny, minerály, stopové prvky, enzymy a aminokyseliny. Je také skvělým zdrojem antioxidantů. Jeho přesný makeup se liší. To závisí na rostlině, kde byl pyl odebrán. Proteiny včelího pylu jsou těžší stravitelné než jiné zdroje bílkovin. Včely sbírají pyl z kvetoucích rostlin a mísí je s trávicími enzymy. Poté transportují tuto směs, známou jako včelí pyl, zpět do úlů a tam ji skladují jako zdroj potravy pro zbytek úlu.
Pylová zrnka obsahují to nejlepší, co příroda může poskytnout. Pravidelné užívání pylu vede k dlouhověkosti, zlepšuje chuť k jídlu, u obézních snižuje hmotnost zlepšením metabolismu, naopak u nezdravě hubených dokáže hmotnost zvýšit. Zlepšuje střevní těžkosti včetně průjmu, má antibiotický účinek, zlepšuje psychiku, jaterní choroby a nemoci srdce, zrak, zpevňuje vlasy a cévy, léčí zbytnělou prostatu a akceleruje růst.
Doposud je kupodivu málo známé, že květní pyl má obdivuhodné vynikající léčivé vlastnosti, jelikož je bohatý na biologické účinné látky, obsahuje veškeré nezbytné prvky a vitamíny pro lidský i zvířecí organizmus. Tento blahodárný vzácný květní pyl obsahuje též dosud neznámé látky a antibiotických účinkem dotvrzených v laboratořích a klinickými pokusy.
Mezi nejkvalitnější včelí pyl patří Perga. Perga je o více než 50% účinnější než květový pyl rouskovaný a ve většině případů nevyvolává alergické reakce.
Co vše obsahuje květní pyl?
- 19 mastných kyselin
- Všechny vitamíny skupiny B
- Vitamíny C, D a K
- Bílkoviny
- Minerální látky - 30 druhů
- Enzymy (fermenty)
- Aminokyseliny - přes 20 druhů