Sulforafan
Zařazení:
Další názvy:
Sulforaphane
Sulforafan řadíme mezi fytochemikálie, což jsou látky, které mají ochranný účinek proti některým onemocněním. Jsou to aktivní látky, které mohou zamezit rozvoji některým druhům onemocnění, například některým druhů rakoviny. Sulforafan je antioxidant, který pomáhá například snižovat vysoký krevní tlak, cholesterol a dokonce i krevní cukr. Proto by se tato látka měla objevovat v jídelníčku diabetiků. Mezi další přínosy pro zdraví patří ochrana kůže před UV paprsky nebo jako prevence proti zácpě. Sulforafan je obsažen v brukvovité zelenině (brokolice, květák, kapusta, zelí, růžičková kapusta nebo rukola).
Nicméně největší množství je sulforafanu v brokolicových klíčcích. Mladé klíčky brokolice obsahují 10 až 100 krát více glukorafaninu než jakákoli jiná rostlina! Sulforafan se v těchto potravinách skutečně vyskytuje jako glukorafanin a na SFN se přeměňuje pouze při žvýkání, drcení nebo mixování působením enzymu (také nalezeného v těchto potravinách) zvaného myrosináza.
Nicméně největší množství je sulforafanu v brokolicových klíčcích. Mladé klíčky brokolice obsahují 10 až 100 krát více glukorafaninu než jakákoli jiná rostlina! Sulforafan se v těchto potravinách skutečně vyskytuje jako glukorafanin a na SFN se přeměňuje pouze při žvýkání, drcení nebo mixování působením enzymu (také nalezeného v těchto potravinách) zvaného myrosináza.
Produkty, kde tuto látku naleznete
Blog
Fisetin: Nová naděje pro zdraví buněk
Fisetin je přírodní flavonoid, který se vyskytuje v některých druzích ovoce a zeleniny, například v jahodách, jablkách, kiwi, rajčatech či cibuli. Tato sloučenina se těší rostoucímu zájmu díky svým potenciálním přínosům pro zdraví, zejména v oblasti stárnutí a podpory buněčných funkcí.
Chyby v péči o pleť
Správná péče o pleť je klíčem k zdravému a zářivému vzhledu. Přesto se mnozí dopouštějí chyb, které mohou pleť poškodit nebo zhoršit její stav. Podívejme se na nejčastější omyly, kterým je dobré se vyhnout.
Prebiotika: Výživa pro vaše střeva a zdraví
Prebiotika jsou jedním z nejdůležitějších faktorů pro udržení zdravého trávicího systému. Na rozdíl od probiotik, což jsou přímo živé mikroorganismy, prebiotika představují nestravitelnou složku potravy, která slouží jako výživa pro prospěšné bakterie ve střevech. Proč jsou tak důležitá a kde je najdeme?
Přírodní sladidla: Zdravější alternativa cukru
Přírodní sladidla získávají stále větší oblibu jako alternativa k rafinovanému cukru. Nabízejí sladkou chuť, ale často s nižším obsahem kalorií a lepšími nutričními vlastnostmi. Navíc mohou být šetrnější k našemu tělu a méně zatěžující pro hladinu krevního cukru. Jaké druhy přírodních sladidel existují a v čem jsou jedinečné?