Sodík
Zařazení:
Sodík patří mezi biogenní prvky a nachází se v buňkách rostlinných i živočišných tkání, je součástí mnoha potravin. Sodík je velmi důležitý elektrolyt, který je přítomný v extracelulární tekutině. Nejvýznamnějším zdrojem sodíku je pak chlorid sodný (kuchyňská sůl) přidávaný k dochucení pokrmů a do různých potravin. U sodíku je důležité ho konzumovat v rozumné míře, jinak může způsobit zdravotní problémy. Sodík se vyskytuje v ovoci (jablko, banán), zelenině (zelí, mrkev, tuřín, listová zelenina) a ve vaječných žloutcích.
Sodík je důležitý pro regulaci krve a hladiny tekutin v lidském těle. Reguluje hladinu krevního tlaku. Podporuje funkci nervového systému, zlepšuje funkci mozku, uvolňuje svalové křeče, řídí absorpci glukózy, eliminuje oxid uhličitý v těle a vyživuje kůži - brání proti stárnutí.
Nedostatek sodíku v lidském těle se může projevit průjmem, zvracením, bolestí hlavy, slabosti, letargií, zmatenosti, nízkým krevním tlakem a úbytkem hmotnosti. Doporučená denní dávka sodíku je pro děti do 1 roku 130 - 180 mg, u dětí a dospívajících je to 300 - 550 mg a u dospělých je to 450 - 2000 mg.
Sodík je důležitý pro regulaci krve a hladiny tekutin v lidském těle. Reguluje hladinu krevního tlaku. Podporuje funkci nervového systému, zlepšuje funkci mozku, uvolňuje svalové křeče, řídí absorpci glukózy, eliminuje oxid uhličitý v těle a vyživuje kůži - brání proti stárnutí.
Nedostatek sodíku v lidském těle se může projevit průjmem, zvracením, bolestí hlavy, slabosti, letargií, zmatenosti, nízkým krevním tlakem a úbytkem hmotnosti. Doporučená denní dávka sodíku je pro děti do 1 roku 130 - 180 mg, u dětí a dospívajících je to 300 - 550 mg a u dospělých je to 450 - 2000 mg.
Produkty, kde tuto látku naleznete
Blog
Fisetin: Nová naděje pro zdraví buněk
Fisetin je přírodní flavonoid, který se vyskytuje v některých druzích ovoce a zeleniny, například v jahodách, jablkách, kiwi, rajčatech či cibuli. Tato sloučenina se těší rostoucímu zájmu díky svým potenciálním přínosům pro zdraví, zejména v oblasti stárnutí a podpory buněčných funkcí.
Chyby v péči o pleť
Správná péče o pleť je klíčem k zdravému a zářivému vzhledu. Přesto se mnozí dopouštějí chyb, které mohou pleť poškodit nebo zhoršit její stav. Podívejme se na nejčastější omyly, kterým je dobré se vyhnout.
Prebiotika: Výživa pro vaše střeva a zdraví
Prebiotika jsou jedním z nejdůležitějších faktorů pro udržení zdravého trávicího systému. Na rozdíl od probiotik, což jsou přímo živé mikroorganismy, prebiotika představují nestravitelnou složku potravy, která slouží jako výživa pro prospěšné bakterie ve střevech. Proč jsou tak důležitá a kde je najdeme?
Přírodní sladidla: Zdravější alternativa cukru
Přírodní sladidla získávají stále větší oblibu jako alternativa k rafinovanému cukru. Nabízejí sladkou chuť, ale často s nižším obsahem kalorií a lepšími nutričními vlastnostmi. Navíc mohou být šetrnější k našemu tělu a méně zatěžující pro hladinu krevního cukru. Jaké druhy přírodních sladidel existují a v čem jsou jedinečné?