Slivoň švestka
Jedná se o starověký domestikovaný druh, známý pouze v kultivaci, který se nyní pro své plody pěstuje v mírných oblastech po celém světě. Druh, který byl poprvé zaznamenán v kultivaci Syřany a poté Římany a rozšířil se do západní Evropy během křížových výprav, je pravděpodobně odvozen z jednoho nebo z kombinace několika euroasijských předků: švestka třešňová (P. salicifera); trnka (P. spinosa); a švestka damson (P. insititia). Je to malý až středně velký, opadavý strom roste pro své plody. Švestky jsou jedním z nejoblíbenějších peckovin.
Některé látky, které byly objeveny ve švestkách patří mezi známé antioxidanty. Ty neutralizují některé volné radikály a zabraňují poškození našich buněk a jejich membrán. Švestky jsou skvělá svačina pokud se cítíte unavení nebo trpíte na závratě. To může být následek deficitu železa v těle. Sušené švestky nejen, že obsahují železo, ale také jsou zdrojem vitamínu C, který pomáhá železu se lépe vstřebat. Švestky jsou také bohatým zdrojem vlákniny, ta je důležitá pro správné trávení a právě proto jsou švestky vhodné při zácpě. Kromě toho švestky přispívají k růstu zdraví prospěšných bakterií v našich střevech. Výzkumy ukázaly, že švestky obsahují minerál zvaný bór, který pomáhá ke zdraví kostí a svalů. Tímto mohou být švestky prevencí osteoporózy.