Kliknutím zde přejdete na BrainMarket.cz

Semolina

Další názvy:
Triticum durum

Semolina (Triticum durum) je speciální druh pšenice, který tvoří asi jen 8% světové produkce. Jde o druh tvrdozrnné pšenice, která se po sklizni mele na krupici, z niž se poté vyrábí těstoviny nejrůznějších tvarů. Semolinové těstoviny mohou být buď z celých zrn nebo jen z vnitřní části zrna. Těstoviny z celých zrn mají i vyšší podíl bílkovin a minerálních látek.

Kromě vyššího obsahu vlákniny jsou z kulinářského hlediska vynikající, protože se nelepí, drží si svůj tvar a lépe na nich drží omáčka. Jako i klasická pšenice obsahuje semolina lepek, proto není vhodná pro osoby trpící celiakií nebo pro ty, kteří se z nějakého důvodu lepku vyhýbají. Jak důležité je vybrat ty správné těstoviny, tak stejné důležité dodržet jejich přípravu. Italové vaří těstoviny tak, aby byly al dente, to znamená na skus. Mimo to, že těstoviny mají správnou konzistenci, tak je dobré nezapomínat na to, že čím déle těstoviny vaříme, tím více se zvyšuje jejich glykemický index.

Vyhledejte složení

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z