Šafrán
Šafrán je koření, které se využívá jak pro pikantní, tak sladkou kuchyni. Šafrán je vytrvalá bylina bez stonků, květy mají světle fialovou barvu, které ukrývají čnělky, které se sbírají. Obsahuje 3 biologicky aktivní látky: safranal, který odpovídá za vůni šafránu, picrocrocin, který způsobuje hořkou chuť šafránu a barvivo crocin.
Dále šafrán obsahuje karotenoidy, mangan, vitamín C, B2, sacharidy, bílkoviny, vápník, měď, železo, hořčík.
Pozitivních účinků na organismus je hned několik. Kromě toho že podporuje zdraví očí, pomáhá při léčbě makulární degenerace, zlepšuje paměť, stimuluje ženské hormony, zvyšuje libido a zmírňuje projevy PMS. Také podporuje růst vlasů, posiluje imunitu, pomáhá při léčbě nachlazení a horečky. Šafrán také pomáhá regulovat cukr v krvi, působí při nespavost, pomáhá léčit astma a podporuje trávení.