Sacharóza
Zařazení:
Další názvy:
Sucrose, Cukr, Řepný cukr, Třtinový cukr
Sacharóza je obecně označována jako řepný, třtinový či klasický cukr, používá se jako běžné sladidlo. Jedná se o krystalickou látku bílé barvy, rozpustnou ve vodě. Vyskytuje se ve stoncích, listech a plodech určitých rostlin. V ČR je hlavním zdrojem sacharózy cukrová řepa.
Vzhledem k tomu, že sacharóza je disacharid, musí se před použitím v těle rozložit. Enzymy rozkládají sacharózu na glukózu a fruktózu. Právě společné stravování fruktózy a glukózy může poškodit vaše zdraví více, než je jíst samostatně.
Nadměrná konzumace sacharózy může být příčinou mnoha zdravotních problémů. Zvyšuje hladinu glykózy v krvi, má vysoký glykemický index a ovlivňuje sekreci inzulínu. Nadměrná konzumace sacharózy může vést k obezitě.