Rostlinná celulóza (tobolka)
Zařazení:
Další názvy:
Vegetariánská tobolka
Celulóza je molekula složená z dlouhého řetězce monosacharidů nebo jednotlivých jednotek glukózy. Molekuly glukózy jsou spojené dohromady v dlouhých řetězcích, které se nemohou navázat na receptor sladkosti v ústech, proto nemá celulóza sladkou chuť. Člověk celulózu nedokáže trávit, protože neprodukuje enzym potřebný k jejímu trávení, proto prochází nepoškozena až do tlustého střeva, kde je rozložena bakteriemi. Nejlepším zdrojem rostlinné celulózy je zelenina s nejvyšším obsahem vlákniny - hrášek, brambory, růžičková kapusta, chřest, kapusta, brokolice.
Mezi výhody rostlinné celulózy patří podpora zdravé funkce trávicího systému. Celulóza dokáže trávenině přidat objem, čímž zlepšuje peristaltiku střev a pravidelnost vylučování. Rostlinná celulóza dokáže navodit pocit plnosti, což pomáhá při udržování váhy.
Rostlinná kapsle nebo tobolka je dvoudílná a je tvořena substancí zvanou Hypromelóza (Hydroxypropyl Methylcelulóza HPMC). Jedná se právě o výtažek z celulózy.
Výhodou rostlinné tobolky je to, že neobsahuje žádné vedlejší produkty živočišného původu a je vhodná pro vegetariány a vegany. Tobolky se vyskytují v různých tvarech i velikostech, čímž jsou vhodné pro různé množství dávek a formulací. Tobolky jsou dlouhodobě odolné před vlivy prostředí.
Mezi výhody rostlinné celulózy patří podpora zdravé funkce trávicího systému. Celulóza dokáže trávenině přidat objem, čímž zlepšuje peristaltiku střev a pravidelnost vylučování. Rostlinná celulóza dokáže navodit pocit plnosti, což pomáhá při udržování váhy.
Rostlinná kapsle nebo tobolka je dvoudílná a je tvořena substancí zvanou Hypromelóza (Hydroxypropyl Methylcelulóza HPMC). Jedná se právě o výtažek z celulózy.
Výhodou rostlinné tobolky je to, že neobsahuje žádné vedlejší produkty živočišného původu a je vhodná pro vegetariány a vegany. Tobolky se vyskytují v různých tvarech i velikostech, čímž jsou vhodné pro různé množství dávek a formulací. Tobolky jsou dlouhodobě odolné před vlivy prostředí.
Blog
Fisetin: Nová naděje pro zdraví buněk
Fisetin je přírodní flavonoid, který se vyskytuje v některých druzích ovoce a zeleniny, například v jahodách, jablkách, kiwi, rajčatech či cibuli. Tato sloučenina se těší rostoucímu zájmu díky svým potenciálním přínosům pro zdraví, zejména v oblasti stárnutí a podpory buněčných funkcí.
Chyby v péči o pleť
Správná péče o pleť je klíčem k zdravému a zářivému vzhledu. Přesto se mnozí dopouštějí chyb, které mohou pleť poškodit nebo zhoršit její stav. Podívejme se na nejčastější omyly, kterým je dobré se vyhnout.
Prebiotika: Výživa pro vaše střeva a zdraví
Prebiotika jsou jedním z nejdůležitějších faktorů pro udržení zdravého trávicího systému. Na rozdíl od probiotik, což jsou přímo živé mikroorganismy, prebiotika představují nestravitelnou složku potravy, která slouží jako výživa pro prospěšné bakterie ve střevech. Proč jsou tak důležitá a kde je najdeme?
Přírodní sladidla: Zdravější alternativa cukru
Přírodní sladidla získávají stále větší oblibu jako alternativa k rafinovanému cukru. Nabízejí sladkou chuť, ale často s nižším obsahem kalorií a lepšími nutričními vlastnostmi. Navíc mohou být šetrnější k našemu tělu a méně zatěžující pro hladinu krevního cukru. Jaké druhy přírodních sladidel existují a v čem jsou jedinečné?