Rostlinná celulóza (tobolka)
Zařazení:
Další názvy:
Vegetariánská tobolka
Celulóza je molekula složená z dlouhého řetězce monosacharidů nebo jednotlivých jednotek glukózy. Molekuly glukózy jsou spojené dohromady v dlouhých řetězcích, které se nemohou navázat na receptor sladkosti v ústech, proto nemá celulóza sladkou chuť. Člověk celulózu nedokáže trávit, protože neprodukuje enzym potřebný k jejímu trávení, proto prochází nepoškozena až do tlustého střeva, kde je rozložena bakteriemi. Nejlepším zdrojem rostlinné celulózy je zelenina s nejvyšším obsahem vlákniny - hrášek, brambory, růžičková kapusta, chřest, kapusta, brokolice.
Mezi výhody rostlinné celulózy patří podpora zdravé funkce trávicího systému. Celulóza dokáže trávenině přidat objem, čímž zlepšuje peristaltiku střev a pravidelnost vylučování. Rostlinná celulóza dokáže navodit pocit plnosti, což pomáhá při udržování váhy.
Rostlinná kapsle nebo tobolka je dvoudílná a je tvořena substancí zvanou Hypromelóza (Hydroxypropyl Methylcelulóza HPMC). Jedná se právě o výtažek z celulózy.
Výhodou rostlinné tobolky je to, že neobsahuje žádné vedlejší produkty živočišného původu a je vhodná pro vegetariány a vegany. Tobolky se vyskytují v různých tvarech i velikostech, čímž jsou vhodné pro různé množství dávek a formulací. Tobolky jsou dlouhodobě odolné před vlivy prostředí.
Mezi výhody rostlinné celulózy patří podpora zdravé funkce trávicího systému. Celulóza dokáže trávenině přidat objem, čímž zlepšuje peristaltiku střev a pravidelnost vylučování. Rostlinná celulóza dokáže navodit pocit plnosti, což pomáhá při udržování váhy.
Rostlinná kapsle nebo tobolka je dvoudílná a je tvořena substancí zvanou Hypromelóza (Hydroxypropyl Methylcelulóza HPMC). Jedná se právě o výtažek z celulózy.
Výhodou rostlinné tobolky je to, že neobsahuje žádné vedlejší produkty živočišného původu a je vhodná pro vegetariány a vegany. Tobolky se vyskytují v různých tvarech i velikostech, čímž jsou vhodné pro různé množství dávek a formulací. Tobolky jsou dlouhodobě odolné před vlivy prostředí.
Blog
Zázvor: Koření s tisíci zdravotními benefity
Zázvor, kořen rostliny Zingiber officinale, je po tisíce let známý nejen pro svou výraznou, kořeněnou chuť, ale i pro své léčivé vlastnosti. Jeho používání se datuje do starověkých civilizací v Asii, především v Číně a Indii, kde byl ceněn jako lék na různé zdravotní problémy. Zázvor se stal základní složkou nejen kuchyně, ale i tradiční medicíny po celém světě.
Podzimní únava: Proč přichází a jak s ní bojovat
S příchodem podzimu mnoho lidí pociťuje zvýšenou únavu, pokles energie a nálady. Chladnější dny, kratší doba slunečního svitu a změny v našem denním režimu mohou výrazně ovlivnit naši pohodu. Tento fenomén je znám jako podzimní únava a může se projevovat fyzickou únavou, nedostatkem motivace, ospalostí nebo i lehkými příznaky deprese. Jak ale proti této únavě bojovat a vrátit se zpět do rovnováhy?
Skořice: Vůně a zdraví v jednom
Skořice je koření, které provází lidskou kulturu už po tisíciletí. Je nejen oblíbená pro svou sladkou a kořeněnou vůni, ale také pro své mnohostranné zdravotní přínosy. Tento aromatický klenot má své místo v kuchyních po celém světě, ale co možná nevíte, je, že skořice byla ceněna i jako léčivá látka už od starověku.
Mikrokrystalický hydroxyapatit vápenitý: Klíčový minerál pro zdraví kostí a zubů
Mikrokrystalický hydroxyapatit vápenatý (Microcrystalline Hydroxyapatite, MCHA) je přírodní forma vápníku, která je hojně využívána k podpoře zdraví kostí a zubů. Tento minerál je jednou z hlavních složek lidské kostry a dává kostem jejich pevnost a strukturu. Hydroxyapatit je také přirozeně přítomen ve zubech, kde přispívá k jejich tvrdosti.