Řečík pistáciový
Platí, že čím je plod zelenější, tím je kvalitnější. Lze je konzumovat syrové nebo pražené. Pistácie obsahují množství minerálů a zdravých tuků jako jsou draslík, proteiny, vitamíny (A, B, E), fosfor, vápník, zinek, selen a všechny esenciální aminokyseliny.
Pistácie jsou významným zdrojem vitamínu E, což je silný antioxidant rozpustný v tucích a je nezbytný pro udržení zdravé sliznice a také pokožky. Vitamin E také působí jako lapač volných radikálů, které poškozují buňky. Dále obsahují vitamín B6, který hraje zásadní roli v metabolismu bílkovin a má vliv na kognitivní funkce. Pistácie jsou velkou zásobárnou minerálů jako je měď, mangan, draslík, vápník, železo, hořčík a zinek.
Mimo jiné pistáciové ořechy jsou dobrý zdroj živin pro naše oči, protože obsahují dva důležité karotenoidy lutein a zeaxanthin. Karotenoidy jsou antioxidanty, které snižují pravděpodobnost onemocnění očí jako je makulární degenerace očí. Karotenoidy se nejlépe vstřebávají s tukem, který je v pistáciích samozřejmě obsažen.
- Obsahují silné antioxidanty.
- Vitamíny skupiny B a E.
- MInerální látky zejména měď, hořčík, draslík, zinek.
- Zdroj mononenasycených a polynenasycených tuků.
- Vydatný zdroj bílkovin.
Nicméně o pistáciích se také hovoří jako o stimulantu, který má být podpůrným prostředkem při erektilní dysfunkci. Jedním z důvodů je pravděpodobně to, že obsahuji aminokyselinu arginin, která udržuje pružné tepny a zlepšuje průtok krve