PUFA
PUFA neboli polynenasycené mastné kyseliny mají v řetězci více než jednu dvojnou vazbu, čímž se liší od mononenasycených kyselin (MUFA). Patří mezi ně i tzv. esenciální mastné kyseliny, které je nutné přijímat v potravě, protože si je lidský organizmus nedokáže sám vytvořit. Dělí se na omega 6 a omega 3, jejichž poměr zastoupení ve stravě se doporučuje asi 5:1 ve prospěch omega 6. Hlavním zástupcem omega 6 je kyselina linolová. Omega 6 najdeme například ve slunečnicových semínkách, pšeničných klíčcích, sezamu, vlašských ořeších, sóje, kukuřici. Hlavním zástupcem omega 3 je kyselina linoleová. Omega 3 se vyskytuje v rybím mase, vlašských ořeších, řepce, nebo sóji. PUFA mají pozitivní vliv na krevní lipidy, snižují celkový cholesterol, mají antiarytmický, antitrombotický a protizánětlivý efekt.