Kliknutím zde přejdete na BrainMarket.cz

Přínosy Matcha Tea

Matcha tea neboli také Maccha je starodávný nápoj připravován z jemně mletého, jasně zeleného prášku, pocházejí z rostliny Camellia sinensis. Jedná se o přírodní, organický zelený čaj, který má dlouhou historii. První zmínky pochází z Číny a Japonska, kde býval užíván jako lék na různá onemocnění a později zejména kvůli jeho schopnosti zrychlit metabolismus a zvýšit koncentraci.

 aroma, aromatický, buddha


Zajímavostí tohoto čaje je jeho pěstování. Několik týdny před sklizní se pole čajovníku zastíní aby se zabránilo přímému slunečnímu záření a rostlina se ocitne v téměr úplné tmě. Nedostatek světla si následně rostlina kompenzuje zvýšenou produkci chlorofylu a aminokyselin. Všeobecně si rostlina, díky této formě pěstování, zachovává více nutričních benefitů a získává tmavší odstín zelené.
Studie Matcha čaje a látek v něm obsažených odhalilo řadu přínosů na lidské zdraví: 

Vysoký obsah antioxidantů 

Matcha čaj je nejvýznamnějším zdrojem katechinů. Katechiny jsou silné přírodní antioxidantykteré chrání tělo před volnými radikály a oxidačním stresem. Volné radikály poškozují či ničí buňky, což vede ke vzniku různých nemocí. 

Mutace a poškozování buněk může vyústit v srdeční choroby, předčasné stárnutí či dokonce rakovinu. Nadbytek volných radikálů zhoršuje záněty a přitižuje v situaci, kdy organismus bojuje s infekcí. Kromě toho může nadbytek volných radikálů vyvolat oxidační stres, tj. nerovnováhu mezi produkcí volných radikálů a schopností těla vyrovnat jejich škodlivé účinky za pomocí antioxidantů.

Podle výzkumu je počet určitých katechinů v matcha čaji až 137krát vyšší než v jiných typech zeleného čaje. 

Ochrana jater 

Zdravá játra jsou důležitá pro naše zdraví a hrají klíčovou roli při vyprazdňování toxinů a zpracování živin. Právě Matcha čaj může mít pozitivní vliv na zdraví jater.

Analýza 15 studií zjistila, že pravidelné pití zeleného čaje snižuje riziko onemocnění jater. 
Další studie provedla výzkum na 80 pacientech s onemocněním jater způsobené neobvykle vysokými hladinami cholesterolu a triglyceridů v játrech. Po 12 týdnech, kdy pacienti konzumovali extrakt zeleného čaje, došlo k významnému snížení hladiny jaterních enzymů, které jsou znakem poškození jater.
 

Zvýšená pozornost, paměť a výkon mozku

Matcha také obsahuje sloučeninu zvanou L-theanin produkující hormony jako dopamin a serotonin, které zlepšují náladu, posilují paměť a podporují lepší koncentraci. Také bylo zjištěno  že L-theanin zvyšuje aktivitu alfa vln v mozku, což zvyšuje hladiny serotoninu, GABA a dopaminu, vyvolává relaxační účinky a může pomoci snížit stres.
Při výzkumu, kdy účastníci konzumovali čaj matcha nebo tyčinku obsahující 4 gramy matcha prášku, bylo zjištěno že matcha způsobila zvýšenou pozornosti a paměť ve srovnání s kontrolní skupinou. 

Kromě toho matcha čaj obsahuje vyšší množství kofeinu než klasický zelený čaj a právě kofein je spojován s pozitivním vlivem na mozek, pozornost a paměť. 

Podpora srdce 

Srdeční choroby jsou hlavní příčinou úmrtí na celém světě. Ukázalo se, že právě pití zeleného čaje může snižovat hladinu špatného cholesterolu LDL a triglyceridů a chránit tak před onemocněním srdce.

Může také pomoci předcházet oxidaci LDL cholesterolua v důsledku toho i cholesterolovým nánosům.

V kombinaci s vyváženou stravou a zdravým životním stylem tak může pití zeleného čaje pomoci udržet vaše srdce zdravé a silné

Pomáhá při hubnutí

Většina doplňků na hubnutí obsahuje „extrakt ze zeleného čaje“, protože právě zelený čaj je známý svou schopností snižovat hmotnost. 

Studie ukazují, že v souvislosti s konzumací zeleného čaje dochází ke zrychlení metabolismu a zvýšenému spalování tuků.
Jedna studie zjistila, že při konzumaci zeleného čaje během mírného cvičení došlo ke zvýšení spalování tuku o celých 17%.
Analýza 11 studií ukázala, že zelený čaj snížil tělesnou hmotnost a následně pomohl udržet sníženou váhu. 

Ačkoli tyto studie byla zaměřeny zejména na extrakt zeleného čaje, matcha pochází ze stejné rostliny a měla by mít stejný ne-li vyšší účinek.

Působí protizánětlivě 


Zelený čaj obsahuje polyfenoly, tj. sloučeniny z nichž nejvýznamněji zastoupena je EGCG. Tato sloučenina má protizánětlivé vlastnosti, které mohou pomoci zmírnit zánětlivá onemocnění střev, jako je například crohnova choroba.


čaj, Čiang Mai, matcha


Fisetin: Nová naděje pro zdraví buněk
Fisetin: Nová naděje pro zdraví buněk
Fisetin je přírodní flavonoid, který se vyskytuje v některých druzích ovoce a zeleniny, například v jahodách, jablkách, kiwi, rajčatech či cibuli. Tato sloučenina se těší rostoucímu zájmu díky svým potenciálním přínosům pro zdraví, zejména v oblasti stárnutí a podpory buněčných funkcí.
Chyby v péči o pleť
Chyby v péči o pleť
Správná péče o pleť je klíčem k zdravému a zářivému vzhledu. Přesto se mnozí dopouštějí chyb, které mohou pleť poškodit nebo zhoršit její stav. Podívejme se na nejčastější omyly, kterým je dobré se vyhnout.
Prebiotika: Výživa pro vaše střeva a zdraví
Prebiotika: Výživa pro vaše střeva a zdraví
Prebiotika jsou jedním z nejdůležitějších faktorů pro udržení zdravého trávicího systému. Na rozdíl od probiotik, což jsou přímo živé mikroorganismy, prebiotika představují nestravitelnou složku potravy, která slouží jako výživa pro prospěšné bakterie ve střevech. Proč jsou tak důležitá a kde je najdeme?
Přírodní sladidla: Zdravější alternativa cukru
Přírodní sladidla: Zdravější alternativa cukru
Přírodní sladidla získávají stále větší oblibu jako alternativa k rafinovanému cukru. Nabízejí sladkou chuť, ale často s nižším obsahem kalorií a lepšími nutričními vlastnostmi. Navíc mohou být šetrnější k našemu tělu a méně zatěžující pro hladinu krevního cukru. Jaké druhy přírodních sladidel existují a v čem jsou jedinečné?

Vyhledejte složení

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z