Pohanka
Zařazení:
Další názvy:
Fagopyrum
Pohanka patří do skupiny potravin nazývaných pseudo-cereálie. Není žádným způsobem příbuzná pšenici, proto ji mohou lidé kteří mají alergii na lepek. I když je pohanka pěstovaná dlouhou dobu na výstup se dostala poslední dobou díky nízkému obsahu kalorií, bohatými živinami, antioxidanty (rutin, katechin, tanin) a právě absencí lepku. Hlavní složkou jsou sacharidy, ale také obsahuje bílkoviny s velmi dobrou nutriční kvalitou. Dále pohanka obsahuje vlákninu, mangan, hořčík, fosfor, zinek, železo, bílkoviny, vitamíny B, C, E a aminokyseliny, které podporuje syntézu a růst svalů.
Pohanku je možné také naklíčit, kdy se namáčejí její semena na 2-3 dny, mezitím se proplachují vodou než začnou klíčit. Naklíčená pohanka je surovou pohankou a velkou výhodou klíčení je to, že se přitom rozkládají některé složité sacharidy a uvolňují se některé živiny, a také dochází k rozkladu fytátu, díky čemuž se usnadňuje vstřebávání živin. Fytát může snížit příjem vápníku, železa, hořčíku nebo zinku u vařené pohanky. Mimoto klíčení může zvýšit hladinu bílkovin, tuků, esenciálních aminokyselin, vitamínů B.
Má antioxidační účinky. Podporuje zdraví srdce, pomáhá s léčbou cukrovky díky pomalému vstřebávání cukru do krevního oběhu, snižuje hladinu cholesterolu v krvi, zlepšuje elasticitu cév díky obsaženému rutinu. Pomáhá proti poruchám trávení. Napomáhá hubnutí. Pomáhá bojovat se stresem, depresí, úzkosti i bolesti hlavy.
Pohanku je možné také naklíčit, kdy se namáčejí její semena na 2-3 dny, mezitím se proplachují vodou než začnou klíčit. Naklíčená pohanka je surovou pohankou a velkou výhodou klíčení je to, že se přitom rozkládají některé složité sacharidy a uvolňují se některé živiny, a také dochází k rozkladu fytátu, díky čemuž se usnadňuje vstřebávání živin. Fytát může snížit příjem vápníku, železa, hořčíku nebo zinku u vařené pohanky. Mimoto klíčení může zvýšit hladinu bílkovin, tuků, esenciálních aminokyselin, vitamínů B.
Má antioxidační účinky. Podporuje zdraví srdce, pomáhá s léčbou cukrovky díky pomalému vstřebávání cukru do krevního oběhu, snižuje hladinu cholesterolu v krvi, zlepšuje elasticitu cév díky obsaženému rutinu. Pomáhá proti poruchám trávení. Napomáhá hubnutí. Pomáhá bojovat se stresem, depresí, úzkosti i bolesti hlavy.
Blog
Fisetin: Nová naděje pro zdraví buněk
Fisetin je přírodní flavonoid, který se vyskytuje v některých druzích ovoce a zeleniny, například v jahodách, jablkách, kiwi, rajčatech či cibuli. Tato sloučenina se těší rostoucímu zájmu díky svým potenciálním přínosům pro zdraví, zejména v oblasti stárnutí a podpory buněčných funkcí.
Chyby v péči o pleť
Správná péče o pleť je klíčem k zdravému a zářivému vzhledu. Přesto se mnozí dopouštějí chyb, které mohou pleť poškodit nebo zhoršit její stav. Podívejme se na nejčastější omyly, kterým je dobré se vyhnout.
Prebiotika: Výživa pro vaše střeva a zdraví
Prebiotika jsou jedním z nejdůležitějších faktorů pro udržení zdravého trávicího systému. Na rozdíl od probiotik, což jsou přímo živé mikroorganismy, prebiotika představují nestravitelnou složku potravy, která slouží jako výživa pro prospěšné bakterie ve střevech. Proč jsou tak důležitá a kde je najdeme?
Přírodní sladidla: Zdravější alternativa cukru
Přírodní sladidla získávají stále větší oblibu jako alternativa k rafinovanému cukru. Nabízejí sladkou chuť, ale často s nižším obsahem kalorií a lepšími nutričními vlastnostmi. Navíc mohou být šetrnější k našemu tělu a méně zatěžující pro hladinu krevního cukru. Jaké druhy přírodních sladidel existují a v čem jsou jedinečné?