Plody jalovce sibiřského
Zařazení:
Další názvy:
Juniperus Sibirica Fruit
Jalovec sibiřský je jehličnatý keř z čeledi Cupressaceae, který je široce rozšířen na severní polokouli. Jedná se o rozložitý keř s červenohnědou kůrou, který dorůstá do výšky až 18 metrů. Plodem jsou bobulovité šišky, které jsou před dozráním zelené a dozráváním přechází do purpurově černé. Bobule dozrávají po 18 měsících a mají modrý voskový povlak. Většinou jsou dužnaté a obsahují jedno semeno. Často se používají jako dochucovadlo do kysaného zelí, nádivek a zeleninových paštik.
Plody jalovce se také běžně používají v bylinné medicíně a jako domácí léčebný prostředek. Jsou obzvláště účinné při léčbě poruch trávení a potíží s ledvinami a močovým měchýřem. Plně zralé plody jsou velmi aromatické a mají silné antiseptické vlastnosti. Používají se při léčbě zánětů močového měchýře, zažívacích potíží, chronické artritidy, dny a revmatu. Plody mohou být konzumovány syrové nebo z nich lze udělat čaj, nedoporučují se ale konzumovat ve velkém množství, jelikož mohou způsobit podráždění močových cest.
Zevně se plody používají jako zředěný esenciální olej, který má na pokožku mírně hřejivý účinek a předpokládá se, že podporuje odstraňování odpadních látek z podkožních tkání.
Blog
Fisetin: Nová naděje pro zdraví buněk
Fisetin je přírodní flavonoid, který se vyskytuje v některých druzích ovoce a zeleniny, například v jahodách, jablkách, kiwi, rajčatech či cibuli. Tato sloučenina se těší rostoucímu zájmu díky svým potenciálním přínosům pro zdraví, zejména v oblasti stárnutí a podpory buněčných funkcí.
Chyby v péči o pleť
Správná péče o pleť je klíčem k zdravému a zářivému vzhledu. Přesto se mnozí dopouštějí chyb, které mohou pleť poškodit nebo zhoršit její stav. Podívejme se na nejčastější omyly, kterým je dobré se vyhnout.
Prebiotika: Výživa pro vaše střeva a zdraví
Prebiotika jsou jedním z nejdůležitějších faktorů pro udržení zdravého trávicího systému. Na rozdíl od probiotik, což jsou přímo živé mikroorganismy, prebiotika představují nestravitelnou složku potravy, která slouží jako výživa pro prospěšné bakterie ve střevech. Proč jsou tak důležitá a kde je najdeme?
Přírodní sladidla: Zdravější alternativa cukru
Přírodní sladidla získávají stále větší oblibu jako alternativa k rafinovanému cukru. Nabízejí sladkou chuť, ale často s nižším obsahem kalorií a lepšími nutričními vlastnostmi. Navíc mohou být šetrnější k našemu tělu a méně zatěžující pro hladinu krevního cukru. Jaké druhy přírodních sladidel existují a v čem jsou jedinečné?