Okurka setá
Zařazení:
Další názvy:
Cucumis sativus, Cucumber
Okurka je běžně konzumovaná potravina, která se skládá z 95% z vody, díky čemuž je vysoce hydratující. Navzdory této vysoké koncentraci vody obsahuje velké množství prospěšných živin, jako jsou vitaminy, minerály, antioxidanty, aminokyseliny a mastné kyseliny. Kromě kuchyně má využití i v kosmetice. Extrakt z okurky se používá v kosmetických přípravcích především pro své antioxidační, protizánětlivé a kondicionační vlastnosti. Zároveň obsahuje vonné složky, které lze použít ke zvýraznění přirozené vůně kosmetického produktu, aniž by způsobil podráždění pokožky.
Okurka je nízkokalorická zelenina obsahující spoustu důležitých živin, ke kterým patří zejména vitamin C, K, hořčík, draslík a mangan. Antioxidanty obsažené v okurce jsou účinné proti volným radikálům, pomáhají bojovat proti zánětu a chrání buňky před chronickým onemocněním. Jedná se především o vitamin C, který se vyznačuje významnou účinností v pohlcování volných radikálů. Okurky mohou také snížit krevní tlak, podporují správné trávení, zdraví kostí a jejich konzumace přispívá k hydrataci. Oxid křemičitý obsažený zejména ve slupce napomáhá tvorbě kolagenu pro silné vlasy a nehty.
Okurka má velký přínos pro zdraví pokožky. Mezi hlavní složky, které prospívají pleti, patří kyselina askorbová (vitamin C), beta karoten, polysacharidy a vitamin K. Aplikace okurky na pokožku pomáhá pokožku zchladit, zklidnit a snížit otoky a podráždění. Také dokáže zmírnit spálení sluncem. Extrakt z okurky pomáhá v boji proti známkám stárnutí, účinně hydratuje a zklidňuje pokožku. Může pomoci minimalizovat výskyt tmavých kruhů pod očima. Je vhodný pro všechny typy pleti včetně podrážděné a aknózní pleti.
Okurky jsou plné živin, které podporují růst vlasů a jejich celkové zdraví. Kromě lokální aplikace lze využít přínosů pro vlasy i zařazením okurky do stravy. Vlasy posiluje, snižuje vypadávání vlasů, dodává jim lesk, přispívá k jejich regeneraci a současně hydratuje pokožku hlavy.
Blog
Fisetin: Nová naděje pro zdraví buněk
Fisetin je přírodní flavonoid, který se vyskytuje v některých druzích ovoce a zeleniny, například v jahodách, jablkách, kiwi, rajčatech či cibuli. Tato sloučenina se těší rostoucímu zájmu díky svým potenciálním přínosům pro zdraví, zejména v oblasti stárnutí a podpory buněčných funkcí.
Chyby v péči o pleť
Správná péče o pleť je klíčem k zdravému a zářivému vzhledu. Přesto se mnozí dopouštějí chyb, které mohou pleť poškodit nebo zhoršit její stav. Podívejme se na nejčastější omyly, kterým je dobré se vyhnout.
Prebiotika: Výživa pro vaše střeva a zdraví
Prebiotika jsou jedním z nejdůležitějších faktorů pro udržení zdravého trávicího systému. Na rozdíl od probiotik, což jsou přímo živé mikroorganismy, prebiotika představují nestravitelnou složku potravy, která slouží jako výživa pro prospěšné bakterie ve střevech. Proč jsou tak důležitá a kde je najdeme?
Přírodní sladidla: Zdravější alternativa cukru
Přírodní sladidla získávají stále větší oblibu jako alternativa k rafinovanému cukru. Nabízejí sladkou chuť, ale často s nižším obsahem kalorií a lepšími nutričními vlastnostmi. Navíc mohou být šetrnější k našemu tělu a méně zatěžující pro hladinu krevního cukru. Jaké druhy přírodních sladidel existují a v čem jsou jedinečné?