Neesenciální aminokyseliny
Aminokyseliny jsou organické kyseliny obsahující nejméně jednu aminovou (-NH2) a karboxylovou (-COOH) skupinu. Jsou základní stavební složkou proteinů. Biologické vlastnosti proteinů jsou dány druhem aminokyselin, jejich pořadím a jejich vzájemnými prostorovými vztahy. Ačkoliv se v přírodě vyskytuje více než 300 aminokyselin, pouze 20 z nich se objevuje v proteinech výhradně ve formě L-α-aminokyselin (kromě glycinu, který nemá chirální uhlík). Tyto aminokyseliny se označují jako biogenní aminokyseliny nebo proteinogenní aminokyseliny.
Tělo si je dokáže syntetizovat samo, buď z esenciálních aminokyselin, nebo z procesu štěpení bílkovin. Díky tomu tělo může i zčásti pokrýt potřebu těchto látek pro organismus. Nejsou tedy podstatnou součástí naší stravy, ale pro normální zdraví a růst jsou potřebné. Mezi neesenciální aminokyseliny patří glycin, alanin, glutamin, glutamová kyselina, aspartová kyselina, arginin, ornitin, prolin, serin a taurin.
Blog



