Nativní syrovátkový koncentrát
Nativní syrovátková bílkovina je díky šetrnému zpracování nejhodnotnější dostupnou bílkovinou.
Získává se přímou cestou z čerstvého mléka pomocí mikrofiltrace a ultrafiltrace za teplot, které nepřekročí 10 stupňů Celsia. Minimální znehodnocení bílkovin zajišťuje vysokou biologickou hodnotu, maximální obsah bioaktivních frakcí bílkovin (alfa-laktalbumin, laktoferin, imunoglobuliny a další), vysoký obsah esenciálních aminokyselin a cystinu.
Nativní syrovátková bílkovina obsahuje až o 16 % více leucinu (důležitý pro syntézu bílkovin) a přibližně o 40 % více cystinu (má silné detoxikační a antioxidační účinky) než klasicky zpracovaný syrovátkový protein. Jedná se o rychle stravitelnou bílkovinu, která se hodí především k užití po tréninku, protože podporuje syntézu svalových proteinů. Nativní syrovátkový koncentrát má oproti nativnímu syrovátkovému izolátu nižší celkový podíl bílkovin, obsahuje však více bioaktivních frakcí bílkovin.