Nasycené mastné kyseliny
Nasycené mastné kyseliny jsou odvozeny z živočišných i rostlinných olejů. Bohaté zdroje dietních nasycených mastných kyselin zahrnují máslový tuk, masový tuk a tropické oleje (palmový olej, kokosový olej a olej z palmových jader). Zmíněné nasycenosti mastných kyselin souvisí s dvojnými vazbami. Ty můžeme nalézt pouze u mononenasycených (jedna dvojná vazba v řetězci) a polynenasycených (dvě a více dvojných vazeb) mastných kyselin. Mastné kyseliny můžeme dále dělit mimo jiné také dle délky řetězce, respektive podle počtu atomů uhlíku. Každá mastná kyselina se skládá z prvků uhlíku, vodíku a kyslíku. Z chemického hlediska jsou mastné kyseliny konkrétně karboxylové kyseliny s alifatickým uhlovodíkovým řetězcem.
Nasycené mastné kyseliny (Saturated Fatty Acids) neobsahují v řetězci žádnou dvojnou vazbu. Tvoří dlouhé přímé řetězce. Zvláště v živočišných tucích je velké množství nasycených mastných kyselin jako energetická rezerva. Nasycené mastné kyseliny jsou důležité ve výživě kvůli jejich schopnosti zvyšovat hladiny lipidů v krvi.
Blog



