Mrkev obecná
Zařazení:
Další názvy:
Daucus carota, Carrot
Mrkev je kořenová zelenina nejčastěji oranžové barvy, vyskytuje se však také v jiných odstínech, včetně fialové, žluté, červené nebo bílé. Tato oblíbená zelenina má neuvěřitelně všestranné použití a její chuť se může mírně lišit v závislosti na barvě, velikosti a místě pěstování. Má lehce nasládlou chuť, někdy však může chutnat taky zemitě nebo hořce. Nejčastěji konzumovanou částí rostliny je kořen, ačkoliv stonek a listy jsou rovněž jedlé a v některých zemích se používají jako bylina nebo listy salátu. Je vysoká 30 cm-100 cm, kvete v červnu až září. Je to dvouletá bylina. Listy velice jemné, vícenásobně zpeřené, měkké, chlupaté, při rozemnutí voní jako mrkev.
Mrkev je skvělým zdrojem důležitých vitamínů a minerálů. Je bohatá zejména na betakaroten, který dodává mrkvi oranžovou barvu. Také obsahuje vitamin B, C, E, K, draslík, vápník a železo. Disponuje velkým množstvím antioxidantů a nabízí řadu zdravotních výhod.
Mrkev je známá především svými blahodárnými účinky na zrak. Udržuje oči zdravé, pomáhá je chránit před sluncem a snižuje riziko šedého základu a dalších očních problémů. Vysoký podíl antioxidantů, které bojují proti volným radikálům, snižují pravděpodobnost vzniku rakoviny. Působí protizánětlivě, má pozitivní vliv na zdraví srdce, posiluje imunitní systém a může posílit kosti. Z mrkve se vyrábí také olej a extrakty, které se přidávají do kosmetických přípravků, protože pěstí pokožku, napínají ji a omlazují. Mrkev podporuje zdraví pokožky, přispívá ke zdravější a jemnější pleti, dodává jí mladistvý vzhled a chrání ji před volnými radikály. Urychluje hojení ran a chrání pokožku před spálením od slunce.
Mrkev je známá především svými blahodárnými účinky na zrak. Udržuje oči zdravé, pomáhá je chránit před sluncem a snižuje riziko šedého základu a dalších očních problémů. Vysoký podíl antioxidantů, které bojují proti volným radikálům, snižují pravděpodobnost vzniku rakoviny. Působí protizánětlivě, má pozitivní vliv na zdraví srdce, posiluje imunitní systém a může posílit kosti. Z mrkve se vyrábí také olej a extrakty, které se přidávají do kosmetických přípravků, protože pěstí pokožku, napínají ji a omlazují. Mrkev podporuje zdraví pokožky, přispívá ke zdravější a jemnější pleti, dodává jí mladistvý vzhled a chrání ji před volnými radikály. Urychluje hojení ran a chrání pokožku před spálením od slunce.
Blog
Fisetin: Nová naděje pro zdraví buněk
Fisetin je přírodní flavonoid, který se vyskytuje v některých druzích ovoce a zeleniny, například v jahodách, jablkách, kiwi, rajčatech či cibuli. Tato sloučenina se těší rostoucímu zájmu díky svým potenciálním přínosům pro zdraví, zejména v oblasti stárnutí a podpory buněčných funkcí.
Chyby v péči o pleť
Správná péče o pleť je klíčem k zdravému a zářivému vzhledu. Přesto se mnozí dopouštějí chyb, které mohou pleť poškodit nebo zhoršit její stav. Podívejme se na nejčastější omyly, kterým je dobré se vyhnout.
Prebiotika: Výživa pro vaše střeva a zdraví
Prebiotika jsou jedním z nejdůležitějších faktorů pro udržení zdravého trávicího systému. Na rozdíl od probiotik, což jsou přímo živé mikroorganismy, prebiotika představují nestravitelnou složku potravy, která slouží jako výživa pro prospěšné bakterie ve střevech. Proč jsou tak důležitá a kde je najdeme?
Přírodní sladidla: Zdravější alternativa cukru
Přírodní sladidla získávají stále větší oblibu jako alternativa k rafinovanému cukru. Nabízejí sladkou chuť, ale často s nižším obsahem kalorií a lepšími nutričními vlastnostmi. Navíc mohou být šetrnější k našemu tělu a méně zatěžující pro hladinu krevního cukru. Jaké druhy přírodních sladidel existují a v čem jsou jedinečné?