Moruše
Zařazení:
Další názvy:
Mulberry
Moruše jsou sladké bobule, které rostou v různých oblastech mírného pásu. Je známo, že pocházejí z Číny, ale rozšířily se po celém světě. Odrůda, která se pěstuje se nazývá Morus Indica a bobule rostou velmi rychle. Moruše jsou bohaté na obsah důležitých živin jako je železo, vitamin C, vitamín K, draslík a vápník. Jejich konzumace má hned několik léčivých benefitů.
V první řadě pomáhají trávicímu systému. Je to proto, že obsahují velké množství vlákniny. Vláknina pomáhá upravit trávení tím, že zrychluje pohyb potravy trávicím traktem. Snižuje se tak riziko nadýmání, zácpy a bolestí. Moruše zlepšují krevní oběh. Jelikož obsahují vysoké množství železa, zvyšuje tím i produkci červených krvinek, což pomáhá tělu k distribuci kyslíku do důležitých tkání. Pravidelná konzumace moruše také posiluje nervový systém a snižuje hladinu špatného cholesterolu v krvi. Pro svůj vysoký obsah vitamínu C je také skvělou zbraní proti infekcím a cizím patogenům, protože posiluje imunitní systém.
Listy moruše se používají k zevnímu ošetření extrémně suché pokožky a pomáhá zachovat přirozenou barvu vlasů, protože pomáhá produkci melaninu ve vlasech.
V první řadě pomáhají trávicímu systému. Je to proto, že obsahují velké množství vlákniny. Vláknina pomáhá upravit trávení tím, že zrychluje pohyb potravy trávicím traktem. Snižuje se tak riziko nadýmání, zácpy a bolestí. Moruše zlepšují krevní oběh. Jelikož obsahují vysoké množství železa, zvyšuje tím i produkci červených krvinek, což pomáhá tělu k distribuci kyslíku do důležitých tkání. Pravidelná konzumace moruše také posiluje nervový systém a snižuje hladinu špatného cholesterolu v krvi. Pro svůj vysoký obsah vitamínu C je také skvělou zbraní proti infekcím a cizím patogenům, protože posiluje imunitní systém.
Listy moruše se používají k zevnímu ošetření extrémně suché pokožky a pomáhá zachovat přirozenou barvu vlasů, protože pomáhá produkci melaninu ve vlasech.
Blog
Fisetin: Nová naděje pro zdraví buněk
Fisetin je přírodní flavonoid, který se vyskytuje v některých druzích ovoce a zeleniny, například v jahodách, jablkách, kiwi, rajčatech či cibuli. Tato sloučenina se těší rostoucímu zájmu díky svým potenciálním přínosům pro zdraví, zejména v oblasti stárnutí a podpory buněčných funkcí.
Chyby v péči o pleť
Správná péče o pleť je klíčem k zdravému a zářivému vzhledu. Přesto se mnozí dopouštějí chyb, které mohou pleť poškodit nebo zhoršit její stav. Podívejme se na nejčastější omyly, kterým je dobré se vyhnout.
Prebiotika: Výživa pro vaše střeva a zdraví
Prebiotika jsou jedním z nejdůležitějších faktorů pro udržení zdravého trávicího systému. Na rozdíl od probiotik, což jsou přímo živé mikroorganismy, prebiotika představují nestravitelnou složku potravy, která slouží jako výživa pro prospěšné bakterie ve střevech. Proč jsou tak důležitá a kde je najdeme?
Přírodní sladidla: Zdravější alternativa cukru
Přírodní sladidla získávají stále větší oblibu jako alternativa k rafinovanému cukru. Nabízejí sladkou chuť, ale často s nižším obsahem kalorií a lepšími nutričními vlastnostmi. Navíc mohou být šetrnější k našemu tělu a méně zatěžující pro hladinu krevního cukru. Jaké druhy přírodních sladidel existují a v čem jsou jedinečné?