Kliknutím zde přejdete na BrainMarket.cz

Molybden

Molybden je stopový prvek, to znamená, že je v těle zastoupen jen v malém množství. Přesto je nezbytný pro správné fungování celého organismu. Bez něj by se v těle hromadily siřičitany a toxiny. Je přítomný v půdě a do stravy se získává pomocí rostlin rostoucích z půdy a zvířaty pojídajících rostliny. Nedostatek molybdenu je vzácný. Z potravin ho najdeme například ve fazolích, čočce a vnitřnostech jako jsou játra nebo ledviny.

Působí jako kofaktor (látka, která spolupůsobením s jinou látkou způsobuje zesílení jejího účinku) 4 enzymů, které se podílejí na zpracování siřičitanů, rozkladu odpadních látek a toxinů. Mimo to molybden zvyšuje tvrdost zubní skloviny a působí preventivně proti zubnímu kazu.
Denní dávka je 2000 mcg denně. I když je nedostatek vzácný, tak se může objevit a může se projevit abnormalitou mozku, zpožděním vývoje a ve velmi vážných případech i smrtí dítěte.



Vyhledejte složení

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Blog

Fisetin: Nová naděje pro zdraví buněk
Fisetin: Nová naděje pro zdraví buněk
Fisetin je přírodní flavonoid, který se vyskytuje v některých druzích ovoce a zeleniny, například v jahodách, jablkách, kiwi, rajčatech či cibuli. Tato sloučenina se těší rostoucímu zájmu díky svým potenciálním přínosům pro zdraví, zejména v oblasti stárnutí a podpory buněčných funkcí.
Chyby v péči o pleť
Chyby v péči o pleť
Správná péče o pleť je klíčem k zdravému a zářivému vzhledu. Přesto se mnozí dopouštějí chyb, které mohou pleť poškodit nebo zhoršit její stav. Podívejme se na nejčastější omyly, kterým je dobré se vyhnout.
Prebiotika: Výživa pro vaše střeva a zdraví
Prebiotika: Výživa pro vaše střeva a zdraví
Prebiotika jsou jedním z nejdůležitějších faktorů pro udržení zdravého trávicího systému. Na rozdíl od probiotik, což jsou přímo živé mikroorganismy, prebiotika představují nestravitelnou složku potravy, která slouží jako výživa pro prospěšné bakterie ve střevech. Proč jsou tak důležitá a kde je najdeme?
Přírodní sladidla: Zdravější alternativa cukru
Přírodní sladidla: Zdravější alternativa cukru
Přírodní sladidla získávají stále větší oblibu jako alternativa k rafinovanému cukru. Nabízejí sladkou chuť, ale často s nižším obsahem kalorií a lepšími nutričními vlastnostmi. Navíc mohou být šetrnější k našemu tělu a méně zatěžující pro hladinu krevního cukru. Jaké druhy přírodních sladidel existují a v čem jsou jedinečné?