Kliknutím zde přejdete na BrainMarket.cz

Meruňkový olej

Další názvy:
Apricot Oil, Prunus Armeniaca Kernel Oil
Meruňkový olej se získává z jader meruněk. Jedná se o lehký olej s jemnou ořechovou chutí, díky čemuž se v některých koutech světa stal oblíbeným olejem v kulinářství. Má vysoký kouřový bod, což z něj činí vhodný olej i na smažení a restování. Meruňkový olej je všestranný olej s řadou zdraví prospěšných účinků. Vyznačuje se vysokým obsahem vitaminu E, vitaminu K a velkým množstvím antioxidantů. Je bohatý na kyselinu olejovou, což je omega-9 mastná kyselina, která je nesmírně prospěšná pro zdraví srdce a mozku. Konzumace oleje z meruňkových jader má příznivý vliv na zdraví srdce a celý kardiovaskulární systém a snižuje riziko infarktu myokardu. Existují dva rozdílné druhy meruňkového oleje, jeden se používá jako kulinářská přísada a druhý pro kosmetické účely.

Meruňkový olej je cenným zdrojem mnoha vitamínů a minerálů. Obsahuje především vysokou hladinu vitamínu A, který zabraňuje stárnutí buněk a podporuje produkci kolagenu. Bohatě zastoupen je také vitamín E, který rovněž přispívá ke zdraví pokožky. Olej je nabitý antioxidanty, díky kterým je schopen snížit oxidační stres na pokožce, čímž pomáhá předcházet předčasnému stárnutí a vráskám, zanechává pokožku pevnou a tonizovanouPřispívá k pevnosti a pružnosti pokožky, snižuje výskyt skvrn a zabraňuje buněčným mutacím, které mohou vést k rakovině kůže. Olej disponuje zvláčňujícími vlastnostmi, které zvlhčují pokožku a pomáhají v ní udržet vlhkost. Také pomáhá odstranit odumřelé kožní buňky, zmírňuje zánětlivé stavy včetně akné a ekzému, zabraňuje hromadění kožního mazu ve žlázách a dokáže snížit výskyt jemných linek a vrásek kolem očí. Olej pokožku hloubkově vyživuje, dodává jí dlouhotrvající hydrataci, chrání ji před škodlivými vlivy, přičemž se snadno vstřebává do pokožky a je vhodný pro všechny typy pleti, včetně citlivé pleti. 

Meruňkový olej je skvělý také k péči o vlasy. Zlepšuje celkové zdraví vlasů a pokožky hlavy. Vlasy posiluje, pomáhá předcházet lupům a vypadávání vlasů. Obsahuje mastné kyseliny, které udržují vlasy a pokožku hlavy hydratované. Kyselina linolová a kyselina olejová obsažené v meruňkovém oleji fungují jako účinné změkčovadlo, které dodává vlasům i vlasové pokožce měkkost a pružnost. Velké množství omega-3 mastných kyselin mají blahodárné účinky na pokožku, jelikož snižují zánětlivost, která může vyústit k potížím s vlasovou pokožkou a následným vypadáváním vlasů. 

Meruňkový olej je výborně funguje i s jinými oleji. Představuje vhodnou volbu pro základový olej, který může být smíchán a použit s jinými esenciálními oleji a dopomáhá tak plnému využití jejich léčivých vlastností.

Vyhledejte složení

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Blog

Fisetin: Nová naděje pro zdraví buněk
Fisetin: Nová naděje pro zdraví buněk
Fisetin je přírodní flavonoid, který se vyskytuje v některých druzích ovoce a zeleniny, například v jahodách, jablkách, kiwi, rajčatech či cibuli. Tato sloučenina se těší rostoucímu zájmu díky svým potenciálním přínosům pro zdraví, zejména v oblasti stárnutí a podpory buněčných funkcí.
Chyby v péči o pleť
Chyby v péči o pleť
Správná péče o pleť je klíčem k zdravému a zářivému vzhledu. Přesto se mnozí dopouštějí chyb, které mohou pleť poškodit nebo zhoršit její stav. Podívejme se na nejčastější omyly, kterým je dobré se vyhnout.
Prebiotika: Výživa pro vaše střeva a zdraví
Prebiotika: Výživa pro vaše střeva a zdraví
Prebiotika jsou jedním z nejdůležitějších faktorů pro udržení zdravého trávicího systému. Na rozdíl od probiotik, což jsou přímo živé mikroorganismy, prebiotika představují nestravitelnou složku potravy, která slouží jako výživa pro prospěšné bakterie ve střevech. Proč jsou tak důležitá a kde je najdeme?
Přírodní sladidla: Zdravější alternativa cukru
Přírodní sladidla: Zdravější alternativa cukru
Přírodní sladidla získávají stále větší oblibu jako alternativa k rafinovanému cukru. Nabízejí sladkou chuť, ale často s nižším obsahem kalorií a lepšími nutričními vlastnostmi. Navíc mohou být šetrnější k našemu tělu a méně zatěžující pro hladinu krevního cukru. Jaké druhy přírodních sladidel existují a v čem jsou jedinečné?