MCT olej
MCT (Medium Chain Triglycerides) jsou zjednodušeně řečeno složené z glycerolu a 3 mastných kyselin, se střední délkou uhlíkového řetězce - obsahují 6 až 12 atomů uhlíku. Mezi mastné kyseliny obsažené v MCT patří kyseliny kaprylová, kaprinová a laurová.
Na rozdíl od většiny tuků (s dlouhým uhlíkovým řetězcem) se MCT tuky chovají v těle jinak. Při svém metabolismu neprocházejí přes lymfatický systém a lépe se tak vstřebávají. Díky své struktuře jsou více rozpustné ve vodě a přechází ze portální žíly do jater (nemusí se navázat na lipoprotein). V játrech jsou následně metabolizovány na okamžitý zdroj energie - tzv. ketony.Vzniklé ketony mohou sloužit jako dobře využitelný zdroj energie pro svalovou práci, čímž chrání svaly před odbouráváním. Rychlost metabolismu MCT je dokonce tak vysoká, že je srovnatelná s rychlostí metabolismu glukózy. MCT se přirozeně vyskytuje v kokosovém oleji, ze kterého se nejčastěji izolují pro výrobu suplementů, ale najdeme je také v palmojádrovém oleji a mléčném tuku. MCT olej snižuje hladnu v krvi, mírní střevní potíže, podporuje játra před jejich poškozením, imunitu, zlepšuje kvalitu pokožky a hydratuje ji, ničí bakterie v dutině ústní, působí jako prevence proti zubnímu kazu a zvyšuje produkci růstového hormonu.