Mango
Kdo by neznal mango, sladké tropické ovoce, které se poprvé objevilo v Indii před více než 5000 lety. Kolem roku 300 našeho letopočtu se semena manga rozšířila z Asie na Střední východ, do Východní Afriky a Jižní Ameriky.
Mango je výjimečné, protože má nejrozmanitější škálu vitamínů a minerálů. Je to perfektní zdroj vitamínu C, beta karotenu, vitamínů skupiny B a z minerálů můžeme k mangu přiřadit železo, vápník a hořčík s draslíkem Nesmíme také zapomenout na množství vlákniny, které mango obsahuje. Ve 100g manga najdeme 2,6 g. Vláknina je důležitá pro náš trávicí systém, protože pomáhá v pohybu střev a čím více má konkrétní potravina vlákniny, tím sytější se cítíme a stačí nám tedy i menší porce. Proto je mango vhodnou dopolední svačinou i v redukčním stravování. Mango obsahuje trávicí enzym (podobně jako banán) amylázu, která pomáhá rozkládat škroby na jednodušší sacharidy. Možná i proto se v tradiční čínské medicíně používá mango k posílení trávicího systému. Není to ale jediné co vláknina dokáže. Je také důležitá pro snižování hladiny krevního cukru.
Mango obsahuje také lutein a zeaxanthin. Dva antioxidanty, které podporují zdraví našich očí a pomáhají snižovat riziko makulární degenerace očí. Onemocnění, při kterém dochází ke ztrátě centrálního vidění a postupně také k úplné ztrátě zraku.