Maltodextrin
Maltodextrin je polysacharid. Jde o bílý prášek, který se vyrábí z pšenice, kukuřice a bramborového škrobu. Vyrábí se enzymatickým zpracováním škrobu, nejprve se uvaří škroby, poté se přidají enzymy nebo kyseliny - nejčastěji alfa-amyláza, aby došlo k rozkladu. Maltodextrin je rozpustný ve vodě a má neutrální chuť.
Plní funkci zahušťovadla, plniva nebo konzervačních látek v mnoha zpracovaných potravinách.
Obvykle se však vyskytuje v potravinách pouze v malém množství a nemá pro nás tudíž významný vliv. Nicméně z důvodu vysokého glykemického indexu, může ve větším množství způsobit zvýšenou hladinu cukru v krvi, díky čemuž může pomoci léčit chronickou hypoglykémii (nízký obsah cukru v těle). Pomáhá dodat tělu energii.
Vzhledem k tomu, že maltodextrin je rychle stravitelný uhlohydrát, je často součástí sportovních nápojů a občerstvení pro sportovce.
Pro kulturisty a další sportovce představuje maltodextrin zdroj rychlých kalorií během nebo po tréninku.