Maltáza
Maltáza je enzym trávící sacharidy, který štěpí vazbu spojující dvě části molekuly maltózového cukru. Maltosa je přirozeně se vyskytující cukr, který se vyrábí, když tělo štěpí škroby z dlouhých řetězců na kratší molekuly pomocí enzymu amylázy a také při klíčení semen jako přípravku pro klíčení. Je také vedlejším produktem při zahřívání cukru během různých procesů vaření, konkrétně při karamelizaci při vyšších teplotách, kdy cukr přítomný v potravě zhnědne.
Maltáza štěpí disacharidovou maltózu na dvě molekuly glukózy, které jsou tělem snadno oxidovány na energii. Zjednodušeně řečeno, maltáza je důležitou součástí enzymatického procesu, který naše tělo používá k účinnému trávení škrobů a cukrů přítomných v zrnech a jiných rostlinných potravinách, které denně konzumujeme.
Tento enzym je syntetizován ve výstelce střevní stěny a používá se s buňkami uvnitř našich sliznic. Začínaje v ústní dutině, maltáza spolupracuje s jinými enzymy trávícími uhlohydráty a rozkládá škroby a komplexní cukry na jednodušší a stravitelnější kousky. Tento proces je snížen nebo dočasně zastaven během kyselějších fází trávení v žaludku, ale je obnoven v relativně neutrálním pH tenkého střeva, kde se maltáza znovu vylučuje. Vegetariánská doplňková forma tohoto enzymu je produkována přirozeným fermentačním procesem Aspergillis oryzae .