Makadamové ořechy
Zařazení:
Další názvy:
Macadamia nuts
Makadamové ořechy se pěstují a sklízejí v tropickém podnebí Indonésie, Austrálie, Keni, Novéhoho Zélandu, Brazílie a jižní Afriky. Existuje asi 7 různých druhů těchto ořechů, ale pouze dva druhy z nich jsou jedlé. Těmi jsou Macadamia integrifolia nebo Macadamia tetraphylla. Ořechy mají velmi tvrdou skořápku, která je obalena zelenou slupkou. Uvnitř má ořech krémově bílé jádro, které je až ze 75% tvořené tuky a z 8% cukry. Vzhledově se podobá trochu větším lískovým ořechům.Makadamové ořechy obsahují aminokyselinu L-arginin, což je živina, která má nesporné výhody u osob s ischemickou chorobou srdeční. Ořechy se nesklízí přímo ze stromu, ale čeká se až samy spadnou. Teprve potom jsou totiž vhodné ke konzumaci. Největší produkce Makadamových ořechů pochází z Havaje. Makadamové ořechy patří mezi nejdražší na světě, protože proces sklizně je pomalý a navíc trvá až deset let, než začne strom plodit.
Makadamové ořechy mají regenerační vlastnosti a proto se také objevují v produktech pro péči o pokožku. Díky množství vitamínů a přírodních olejů dokáží rozzářit pokožku a udrží ji zdravou. Antioxidanty, které ořechy obsahují pomáhá jí předcházet rychlému stárnutí pokožky.
Podobně jako u jiných ořechů jsou Makadamové ořechy přirozeně bez cholesterolu, mají nízký obsah nasycených tuků a je to potravina s nízkým glykemickým indexem. Alergie na makadamové ořechy jsou spíše vzácné. Jsou dobrým zdrojem bílkovin, vlákniny, zdraví prospěšných tuků, vitamínů a minerálů. Proto by měly být součástí racionálního jídelníčku.
Produkty, kde tuto látku naleznete
Blog
Fisetin: Nová naděje pro zdraví buněk
Fisetin je přírodní flavonoid, který se vyskytuje v některých druzích ovoce a zeleniny, například v jahodách, jablkách, kiwi, rajčatech či cibuli. Tato sloučenina se těší rostoucímu zájmu díky svým potenciálním přínosům pro zdraví, zejména v oblasti stárnutí a podpory buněčných funkcí.
Chyby v péči o pleť
Správná péče o pleť je klíčem k zdravému a zářivému vzhledu. Přesto se mnozí dopouštějí chyb, které mohou pleť poškodit nebo zhoršit její stav. Podívejme se na nejčastější omyly, kterým je dobré se vyhnout.
Prebiotika: Výživa pro vaše střeva a zdraví
Prebiotika jsou jedním z nejdůležitějších faktorů pro udržení zdravého trávicího systému. Na rozdíl od probiotik, což jsou přímo živé mikroorganismy, prebiotika představují nestravitelnou složku potravy, která slouží jako výživa pro prospěšné bakterie ve střevech. Proč jsou tak důležitá a kde je najdeme?
Přírodní sladidla: Zdravější alternativa cukru
Přírodní sladidla získávají stále větší oblibu jako alternativa k rafinovanému cukru. Nabízejí sladkou chuť, ale často s nižším obsahem kalorií a lepšími nutričními vlastnostmi. Navíc mohou být šetrnější k našemu tělu a méně zatěžující pro hladinu krevního cukru. Jaké druhy přírodních sladidel existují a v čem jsou jedinečné?