Magnesium malate
Malát hořečnatý je typ hořčíku, který se vyrábí kombinací elementárního hořčíku a kyseliny jablečné, o kterém je známo, že zvyšuje vstřebatelnost hořčíku. Tato konkrétní forma hořčíku je užitečná při stavech nadměrné aktivity nervového systému, včetně syndromu chronické únavy a fibromyalgie (vysvětleno dále v článku).
Kyselina jablečná se nachází v mnoha druzích ovoce jako jsou pomeranče, jablka a v některých fermentovaných potravinách, kterým dodává svou typickou kyselou chuť. Snižuje únavu a bolest při cvičení, zvyšuje energii a zlepšuje koncentraci. Sloučením malátu hořečnatého s kyselinou jablečnou vzniká organická forma hořčíku (někdy také označovaná jako hořečnatá sůl). Tento typ umožňuje absorpci většího množství hořčíku bez vedlejších účinků jako jsou žaludeční nevolnosti. Malát hořečnatý je preferovaná forma hořčíku před jinými a to hned z několika důvodů. Nabízí vysokou biologickou dostupnost, nejrychlejší absorpci a také výhody samotné kyseliny jablečné, která podporuje produkci buněčné energie a váže na sebe těžké kovy jako je hliník. Hliník je nebezpečná sloučenina, která je spojována s neurologickými poruchami například Alzheimerovou chorobou. Kyselina jablečná prokazatelně dokáže snižovat celkovou toxicitu hliníku.