Lykopen
Zařazení:
Lykopen je látka, kterou řadíme mezi karotenoidy. Jedná se o pigment, který dává ovoci a zelenině jejich charakteristickou červenou nebo růžovou barvu. Obsahují ho například rajčata, grapefruit, šípky, chřest, červená paprika, červené zelí a meloun. I když se vyskytuje v hodně potravinách je možné ho užívat i ve formě doplňku, ale tam je důležité hlídat interakci a s některými léky.
Lykopen patří mezi silné antioxidanty, které chrání tělo před volnými radikály a podporuje imunitní systém. Kromě toho chrání před kardiovaskulárními onemocněními, protože snižuje hladinu LDL cholesterolu v krvi. Může zabránit progresi rakoviny prsu nebo prostaty, chrání pokožku před UV zářením a před spálením pokožky sluncem. Může snížit riziko závažného očního onemocnění, při kterém dochází ke ztrátě centrálního vidění (makulární degenerace) a může snížit bolest. Účinky lykopenu ocení hlavně sportovci, protože lykopen urychluje svalovou regeneraci.
Lykopen patří mezi silné antioxidanty, které chrání tělo před volnými radikály a podporuje imunitní systém. Kromě toho chrání před kardiovaskulárními onemocněními, protože snižuje hladinu LDL cholesterolu v krvi. Může zabránit progresi rakoviny prsu nebo prostaty, chrání pokožku před UV zářením a před spálením pokožky sluncem. Může snížit riziko závažného očního onemocnění, při kterém dochází ke ztrátě centrálního vidění (makulární degenerace) a může snížit bolest. Účinky lykopenu ocení hlavně sportovci, protože lykopen urychluje svalovou regeneraci.