Limonen
Zařazení:
Další názvy:
Limonene
Limonen se obvykle vyskytuje v malém množství, většinou je jeho obsah mezi 1-2%. Limonen se běžně vyskytuje v ovocných slupkách, v mátě peprné, jalovci, rozmarýnu a představuje citrusovou vůni. Vyskytuje se ve 2 formách jako D-limonen (obsažený ve slupkách citrusových plodů) a L-limonen (obsažený v mátovém oleji). D-limonen je stabilní izomer limonenu a je nejběžnější formou . L-limonen je méně častý a vyznačuje se pichlavým a terpentýnovým zápachem. Rozdíl spočívá v tom, že L-limonen je cyklický monoterpen a D-limonen je izomer limonenu.
Limonen se extrahuje pomocí hydrodestilace, kdy se ovocné slupky namočí do vody, zahřívají se, dokud se těkavé molekuly neuvolní parou, nezkondenzují a neoddělí se. Díky své vůni je obsažený v kosmetice, čistících prostředcích a osvěžovačích vzduchu.
Má antioxidační, protizánětlivé, antifungální, antibakteriální a antikarcinogenní účinky. Používá se k léčbě zažívacích komplikací, zmírňuje žaludeční reflux a pálení žáhy, rozpouští žlučové kameny. Zlepšuje náladu, pomáhá léčit depresi a úzkost, zmírňuje stres. Snižuje riziko srdečních chorob, snižuje cholesterol, tuk a cukr v krvi. Snižuje chuť k jídlu. Podporuje hojení ran. Zlepšuje vstřebávání dalších terpenů a chemikálii prostřednictvím trávicího traktu, sliznic a kůže.
Limonen se extrahuje pomocí hydrodestilace, kdy se ovocné slupky namočí do vody, zahřívají se, dokud se těkavé molekuly neuvolní parou, nezkondenzují a neoddělí se. Díky své vůni je obsažený v kosmetice, čistících prostředcích a osvěžovačích vzduchu.
Má antioxidační, protizánětlivé, antifungální, antibakteriální a antikarcinogenní účinky. Používá se k léčbě zažívacích komplikací, zmírňuje žaludeční reflux a pálení žáhy, rozpouští žlučové kameny. Zlepšuje náladu, pomáhá léčit depresi a úzkost, zmírňuje stres. Snižuje riziko srdečních chorob, snižuje cholesterol, tuk a cukr v krvi. Snižuje chuť k jídlu. Podporuje hojení ran. Zlepšuje vstřebávání dalších terpenů a chemikálii prostřednictvím trávicího traktu, sliznic a kůže.
Blog
Zázvor: Koření s tisíci zdravotními benefity
Zázvor, kořen rostliny Zingiber officinale, je po tisíce let známý nejen pro svou výraznou, kořeněnou chuť, ale i pro své léčivé vlastnosti. Jeho používání se datuje do starověkých civilizací v Asii, především v Číně a Indii, kde byl ceněn jako lék na různé zdravotní problémy. Zázvor se stal základní složkou nejen kuchyně, ale i tradiční medicíny po celém světě.
Podzimní únava: Proč přichází a jak s ní bojovat
S příchodem podzimu mnoho lidí pociťuje zvýšenou únavu, pokles energie a nálady. Chladnější dny, kratší doba slunečního svitu a změny v našem denním režimu mohou výrazně ovlivnit naši pohodu. Tento fenomén je znám jako podzimní únava a může se projevovat fyzickou únavou, nedostatkem motivace, ospalostí nebo i lehkými příznaky deprese. Jak ale proti této únavě bojovat a vrátit se zpět do rovnováhy?
Skořice: Vůně a zdraví v jednom
Skořice je koření, které provází lidskou kulturu už po tisíciletí. Je nejen oblíbená pro svou sladkou a kořeněnou vůni, ale také pro své mnohostranné zdravotní přínosy. Tento aromatický klenot má své místo v kuchyních po celém světě, ale co možná nevíte, je, že skořice byla ceněna i jako léčivá látka už od starověku.
Mikrokrystalický hydroxyapatit vápenitý: Klíčový minerál pro zdraví kostí a zubů
Mikrokrystalický hydroxyapatit vápenatý (Microcrystalline Hydroxyapatite, MCHA) je přírodní forma vápníku, která je hojně využívána k podpoře zdraví kostí a zubů. Tento minerál je jednou z hlavních složek lidské kostry a dává kostem jejich pevnost a strukturu. Hydroxyapatit je také přirozeně přítomen ve zubech, kde přispívá k jejich tvrdosti.