Syntetické potenciálně škodlivé látky
Syntetický = umělý. Syntetické látky jsou analogy látek přírodních. Pokud se nějaká přírodní látka v průběhu věků osvědčila pro konkrétní použití, stala se vyhledávanou a díky tomu mnohdy za určitý čas nedostupnou, kvůli jejím omezeným a často těžce dostupným zdrojům. Proto se chemici po celém světě již více než století snaží nejúčinnější přírodní látky kopírovat a vytvářet tak jejich syntetické kopie, nebo variace, které jsou levnější a dostupnější pro populaci.
Značná část syntetických látek však není testována dostatečně dlouhou dobu na to, aby se naplno odkryl jejich vliv při dlouhodobém užívání na lidské tělo. Z krátkodobého pohledu nemusí pro organizmus negativní efekt, ale jejich dlouhodobé užívání může vést ke zdravotním komplikací, díky jejich kumulaci v lidském organizmu, nebo díky dlouhodobé expozici těmito látkami. Ta může zapříčinit například hormonální, či celkovou metabolickou nerovnováhu, intoxikaci a další zdravotní problémy.
U některých výrobků neexistuje přírodní varianta látky se stejnými vlastnostmi, která by mohla syntetickou potencionálně škodlivou látku nahradit. V takových případech námi nabízené výrobky vždy posuzujeme individuálně a zařazujeme do nabídky pouze v případě, že benefity produktu značně převažují nad možnými riziky.
Specifikace syntetických potencionálně škodlivých látek:
Značná část syntetických látek však není testována dostatečně dlouhou dobu na to, aby se naplno odkryl jejich vliv při dlouhodobém užívání na lidské tělo. Z krátkodobého pohledu nemusí pro organizmus negativní efekt, ale jejich dlouhodobé užívání může vést ke zdravotním komplikací, díky jejich kumulaci v lidském organizmu, nebo díky dlouhodobé expozici těmito látkami. Ta může zapříčinit například hormonální, či celkovou metabolickou nerovnováhu, intoxikaci a další zdravotní problémy.
U některých výrobků neexistuje přírodní varianta látky se stejnými vlastnostmi, která by mohla syntetickou potencionálně škodlivou látku nahradit. V takových případech námi nabízené výrobky vždy posuzujeme individuálně a zařazujeme do nabídky pouze v případě, že benefity produktu značně převažují nad možnými riziky.
4 - chlororesorcinol
4 - hydroxypropylamino - 3 - nitrophenol
5-amino-6-chloro-o-cresol
Akrylamid
Ammonium hydroxide
Ammonium sulfate
Behentrimonium chloride
Behentrimonium methosulfate
Benzaldehyde
Benzophenone
Benzophenone-1
Benzophenone-9
Bis-aminopropyl dimethicone
Brilantní modř FCF
Butyl Methoxydibenzoylmethane
Butylated Hydroxytoluene
Butylphenyl methylpropional
C12-20 Acid Peg-8 Ester
C13-14 Isoparaffin
Calcium hydroxide
Cetrimonium bromide
Cl 11680
CI 15985:1
Diazolidinyl urea
DMDM Hydantoin
Ethanolamine
Ethyl Tosylamide
Ethylhexyl methoxycinnamate
Glyceryl palmitate
Parabeny
Betain HCl
Sacharin sodný
PVP
Benzoát sodný
CI 73360
CI 19140
CI 14720
Bis-Cetearyl Amodimethicone
Dimethiconol
Quaternium-91
CI 16035
CI 16255
Cyclopentasiloxane
Phenyl Trimethicone
CI 28440
Sorbitan Caprylate
Methyl Glucose Sesquistearate
CI 77491
Polyethylen
Polyakrylát sodný
Hydroxyisohexyl 3-cyclohexene Carboxaldexyde
CI 77499
Polysorbát 20
Ftaláty
Endokrinní disruptory
Xenobiotika
Octisalate
Avobenzone
Oktokrylén
Homosalate
Trihalomethany
Octinoxate
Sulfáty
BHA
BHT
Blog
Fisetin: Nová naděje pro zdraví buněk
Fisetin je přírodní flavonoid, který se vyskytuje v některých druzích ovoce a zeleniny, například v jahodách, jablkách, kiwi, rajčatech či cibuli. Tato sloučenina se těší rostoucímu zájmu díky svým potenciálním přínosům pro zdraví, zejména v oblasti stárnutí a podpory buněčných funkcí.
Chyby v péči o pleť
Správná péče o pleť je klíčem k zdravému a zářivému vzhledu. Přesto se mnozí dopouštějí chyb, které mohou pleť poškodit nebo zhoršit její stav. Podívejme se na nejčastější omyly, kterým je dobré se vyhnout.
Prebiotika: Výživa pro vaše střeva a zdraví
Prebiotika jsou jedním z nejdůležitějších faktorů pro udržení zdravého trávicího systému. Na rozdíl od probiotik, což jsou přímo živé mikroorganismy, prebiotika představují nestravitelnou složku potravy, která slouží jako výživa pro prospěšné bakterie ve střevech. Proč jsou tak důležitá a kde je najdeme?
Přírodní sladidla: Zdravější alternativa cukru
Přírodní sladidla získávají stále větší oblibu jako alternativa k rafinovanému cukru. Nabízejí sladkou chuť, ale často s nižším obsahem kalorií a lepšími nutričními vlastnostmi. Navíc mohou být šetrnější k našemu tělu a méně zatěžující pro hladinu krevního cukru. Jaké druhy přírodních sladidel existují a v čem jsou jedinečné?