Syntetické neutrální látky
Syntetický = umělý. Syntetické látky jsou analogy látek přírodních. Pokud se nějaká přírodní látka v průběhu věků osvědčila pro konkrétní použití, stala se vyhledávanou a díky tomu mnohdy za určitý čas nedostupnou, kvůli jejím omezeným a často těžce dostupným zdrojům. Proto se chemici po celém světě již více než století snaží nejúčinnější přírodní látky kopírovat a vytvářet tak jejich syntetické kopie, nebo variace, které jsou levnější a dostupnější pro populaci.
Zajímavosti: průlomovou syntetickou látkou 20. století byl Penicilin. Odhaduje se, že tato látka zachránila kolem 82 milionů životů.
Výhodou syntetických látek je jejich vyšší dostupnost, nižší cena, mnohem delší trvanlivost a obsahová stálost, rozdílná a mnohdy nižší reaktibilita při alergiích.
Specifikace syntetických neutrálních látek:
Část syntetických látek nemusí mít ve směsích pro organizmus žádný pozitivní efekt, ale přesto mohou mít zásadní vliv na celkovou kvalitu produktu, například prodloužením jeho trvanlivosti, zlepšením jeho konzistence, vůně, chuti, atd. Takové látky zařazujeme do kategorie synteticky neutrálních látek.
Zajímavosti: průlomovou syntetickou látkou 20. století byl Penicilin. Odhaduje se, že tato látka zachránila kolem 82 milionů životů.
Výhodou syntetických látek je jejich vyšší dostupnost, nižší cena, mnohem delší trvanlivost a obsahová stálost, rozdílná a mnohdy nižší reaktibilita při alergiích.
Specifikace syntetických neutrálních látek:
Část syntetických látek nemusí mít ve směsích pro organizmus žádný pozitivní efekt, ale přesto mohou mít zásadní vliv na celkovou kvalitu produktu, například prodloužením jeho trvanlivosti, zlepšením jeho konzistence, vůně, chuti, atd. Takové látky zařazujeme do kategorie synteticky neutrálních látek.
1,2 - hexanediol
Acrylates/C10 - 30 Alkyl Acrylate crosspolymer
Aluminum citrate
Amyl Cinnamal
Amyl Cinnamyl Alcohol
Arachidyl Glucoside
Benzoic acid
Benzyl benzoate
Benzyl salicylate (přírodního původu)
Butylene Glycol
C12-13 Alkyl Lactate
C13-15 Alkane
Cl 15850
CI 74260
Ethylhexylglycerin
Isopropyl Alcohol
Isopropyl Myristate
Isopropyl Palmitate
Maltodextrin
Kyselina stearová
Křemičitan hořečnatý
Křemičitan vápenatý
Aroma
Sorban draselný
Distearoylethyl Dimonium Chloride
Lauryl Glucoside
Dimethicone
Cetrimonium Methosulfate
Dimethicone Crosspolymer
Hydroxyethyl cellulose
Sodium Stearoyl Glutamate
Sodium Carbomer
Phenoxyethanol
Pentaerythrityl tetraisostearate
Dipeptide Diaminobutyroyl Benzylamide Diacetate
Distearoylethyl Hydroxyethylmonium Methosulfate
Bis (C13-15 Alkoxy) PG-Amodimethicone
Carbon Black
Cocodimonium hydroxypropyl hydrolyzovaný pšeničný protein
Propylen glykol
Silikony
Herbicidy
Laurylsulfát sodný
Blog
Fisetin: Nová naděje pro zdraví buněk
Fisetin je přírodní flavonoid, který se vyskytuje v některých druzích ovoce a zeleniny, například v jahodách, jablkách, kiwi, rajčatech či cibuli. Tato sloučenina se těší rostoucímu zájmu díky svým potenciálním přínosům pro zdraví, zejména v oblasti stárnutí a podpory buněčných funkcí.
Chyby v péči o pleť
Správná péče o pleť je klíčem k zdravému a zářivému vzhledu. Přesto se mnozí dopouštějí chyb, které mohou pleť poškodit nebo zhoršit její stav. Podívejme se na nejčastější omyly, kterým je dobré se vyhnout.
Prebiotika: Výživa pro vaše střeva a zdraví
Prebiotika jsou jedním z nejdůležitějších faktorů pro udržení zdravého trávicího systému. Na rozdíl od probiotik, což jsou přímo živé mikroorganismy, prebiotika představují nestravitelnou složku potravy, která slouží jako výživa pro prospěšné bakterie ve střevech. Proč jsou tak důležitá a kde je najdeme?
Přírodní sladidla: Zdravější alternativa cukru
Přírodní sladidla získávají stále větší oblibu jako alternativa k rafinovanému cukru. Nabízejí sladkou chuť, ale často s nižším obsahem kalorií a lepšími nutričními vlastnostmi. Navíc mohou být šetrnější k našemu tělu a méně zatěžující pro hladinu krevního cukru. Jaké druhy přírodních sladidel existují a v čem jsou jedinečné?