Kyselina fytová
Kyselina fytová je unikátní přírodní látka nacházející se v semenech rostlin. Značnou pozornost si získal díky svým účinkům na vstřebávání minerálů. Kyselina fytová zabraňuje vstřebávání železa, zinku a vápníku a může podporovat nedostatek minerálních látek. Slouží jako hlavní forma úložiště fosforu v semenech. Poté, když semena vyklíčí, fytát se rozloží a uvolní se fosfor. Fosfor využije mladá rostlina. Kyselina fytová je také známá jako inositol hexafosfát nebo IP6. Všechna jedlá semena, obiloviny, luštěniny a ořechy obsahují kyselinu fytovou v různém množství. Malé množství se nachází také v kořenech a hlízách. Kyselina fytová zhoršuje (brání) vstřebávání zinku, železa, vápníku a dalších minerálů tělem.
Jak snížit množství kyseliny fytové?
- Namáčení - obiloviny, ořechy a luštěniny se často namáčejí přes noc ve vodě, aby se snížil obsah fytátů.
- Klíčení - klíčení semen, zrn a luštěnin – také známé jako klíčení – způsobuje rozklad fytátů.
- Kvašení - organické kyseliny vznikající při fermentaci podporují rozklad fytátů. Preferovanou metodou je mléčná fermentace, například při výrobě kvásku.