Kliknutím zde přejdete na BrainMarket.cz

Kontryhel obecný

Další názvy:
Alchemilla vulgaris
Je to vytrvalá bylina s dlouhým oddenkem, pokrytým zbytky odumřelých listů, z něhož vybíhá bohatá přízemní růžice dlouze řapíkatých, poměrně tuhých, v obrysu ledvinitých listů, které jsou svrchu lysé, na spodní straně a řapících ochlupené. Lodyha je 10 až 30 cm vysoká. Drobné žlutozelené kvítky tvoří koncová vrcholičnatá květenství podobná klubku. Květy jsou pravidelné, oboupohlavné, se čtyřmi kališními i korunními lístky.
Obsahuje 8% tříslovin, silice, flavonoidy, hořčiny, organické kyseliny a jiné dosud neznámé látky. Účinky kontryhele jsou především stahující, uvolňují křeče,zastavují krvácení, protizánětlivé a močopudné. Pomáhá při silných a bolestivých menstruacích. Tato bylina má obrovský přínos hlavně pro ženy. 

Vyhledejte složení

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Blog

Fisetin: Nová naděje pro zdraví buněk
Fisetin: Nová naděje pro zdraví buněk
Fisetin je přírodní flavonoid, který se vyskytuje v některých druzích ovoce a zeleniny, například v jahodách, jablkách, kiwi, rajčatech či cibuli. Tato sloučenina se těší rostoucímu zájmu díky svým potenciálním přínosům pro zdraví, zejména v oblasti stárnutí a podpory buněčných funkcí.
Chyby v péči o pleť
Chyby v péči o pleť
Správná péče o pleť je klíčem k zdravému a zářivému vzhledu. Přesto se mnozí dopouštějí chyb, které mohou pleť poškodit nebo zhoršit její stav. Podívejme se na nejčastější omyly, kterým je dobré se vyhnout.
Prebiotika: Výživa pro vaše střeva a zdraví
Prebiotika: Výživa pro vaše střeva a zdraví
Prebiotika jsou jedním z nejdůležitějších faktorů pro udržení zdravého trávicího systému. Na rozdíl od probiotik, což jsou přímo živé mikroorganismy, prebiotika představují nestravitelnou složku potravy, která slouží jako výživa pro prospěšné bakterie ve střevech. Proč jsou tak důležitá a kde je najdeme?
Přírodní sladidla: Zdravější alternativa cukru
Přírodní sladidla: Zdravější alternativa cukru
Přírodní sladidla získávají stále větší oblibu jako alternativa k rafinovanému cukru. Nabízejí sladkou chuť, ale často s nižším obsahem kalorií a lepšími nutričními vlastnostmi. Navíc mohou být šetrnější k našemu tělu a méně zatěžující pro hladinu krevního cukru. Jaké druhy přírodních sladidel existují a v čem jsou jedinečné?