Kokosový olej
Zařazení:
Další názvy:
Cocos Nucifera Oil, Coconut Oil
Kokosový olej se získává z dužiny kokosového ořechu. Jedná se 100% kokosový tuk s vysokým podílem nasycených tuků, které tvoří přibližně 84 %. To dává oleji pevnou strukturu při nízkých nebo pokojových teplotách. Kokosový olej je tvořen mastnými kyselinami, najdeme v něm několik typů nasycených mastných kyselin, přičemž převládá kyselina laurová, dále obsahuje kyselinu kaprylovou a nenasycené tuky.
Kokosový olej je bezbarvá kapalina, která se vyskytuje v rafinované i nerafinované podobě. Nejčistější formou oleje je panenský olej. Kokosový olej se řadí mezi superfood potraviny. Při vyšších teplotách je kapalný, z čehož vyplývá, že se jeho konzistence dá změnit pouhým třením mezi prsty jednoduše jen teplotou těla. Což je výhodou především tehdy, když se jej rozhodneme použít jako pečující přípravek.
Neobsahuje cholesterol ani vlákninu a obsahuje velké množství antioxidantů. Najdeme v něm řadu vitamínů a minerálů, jsou to především vitaminy A, C a E, vápník, draslík, železo a fosfor.
Kokosový olej je bezbarvá kapalina, která se vyskytuje v rafinované i nerafinované podobě. Nejčistější formou oleje je panenský olej. Kokosový olej se řadí mezi superfood potraviny. Při vyšších teplotách je kapalný, z čehož vyplývá, že se jeho konzistence dá změnit pouhým třením mezi prsty jednoduše jen teplotou těla. Což je výhodou především tehdy, když se jej rozhodneme použít jako pečující přípravek.
Neobsahuje cholesterol ani vlákninu a obsahuje velké množství antioxidantů. Najdeme v něm řadu vitamínů a minerálů, jsou to především vitaminy A, C a E, vápník, draslík, železo a fosfor.
Jedná se o olej s velmi všestranným využitím. Kromě kuchyně, kde jej lze použít k pečení, vaření nebo smažení, má velké uplatnění i v kosmetice. Skvěle pečuje o pokožku, vlasy, zuby nebo nehty. Má antioxidační, antibakteriální a antivirotické účinky. Podporuje imunitní systém. Snižuje riziko kardiovaskulárních chorob, zvyšuje hladinu dobrého cholesterolu v krvi. Zvyšuje spalování tuků a snižuje chuť k jídlu, díky čemuž podporuje hubnutí. Pomáhá snížit záchvaty epilepsie. Podporuje zdraví zubů, vlasů a pokožky. Podporuje funkci mozku, snižuje příznaky Alzheimerovy choroby. Podporuje trávení, chrání před poškozením jater. Léčí infekce močových cest.
Hydratuje a vyživuje pokožku, podporuje hojení jizev a má příznivý vliv i na ekzém. Má protizánětlivé účinky, díky čemuž je vhodný také pro pleť trpící akné. Účinně poslouží i jako odličovač, snadno a šetrně odlíčí líčení včetně voděodolného make-upu. Je vhodný k péči pokožky po opalování, dokáže zklidnit podrážděnou pokožku. Je velkým pomocníkem pro péči o vlasy, které vyživuje, regeneruje, dodává jim lesk a chrání před poškozením. Lze použít samostatně nebo jako přísadu do vlasových masek.
Kokosový olej můžeme používat jako ústní vodu, technika zvaná oil pulling pomáhá předcházet infekcím v ústech a účinně čistí zuby i dásně. Při pravidelném používání má dokonce i bělící účinek na zuby.
Kokosový olej můžeme používat jako ústní vodu, technika zvaná oil pulling pomáhá předcházet infekcím v ústech a účinně čistí zuby i dásně. Při pravidelném používání má dokonce i bělící účinek na zuby.
Blog
Fisetin: Nová naděje pro zdraví buněk
Fisetin je přírodní flavonoid, který se vyskytuje v některých druzích ovoce a zeleniny, například v jahodách, jablkách, kiwi, rajčatech či cibuli. Tato sloučenina se těší rostoucímu zájmu díky svým potenciálním přínosům pro zdraví, zejména v oblasti stárnutí a podpory buněčných funkcí.
Chyby v péči o pleť
Správná péče o pleť je klíčem k zdravému a zářivému vzhledu. Přesto se mnozí dopouštějí chyb, které mohou pleť poškodit nebo zhoršit její stav. Podívejme se na nejčastější omyly, kterým je dobré se vyhnout.
Prebiotika: Výživa pro vaše střeva a zdraví
Prebiotika jsou jedním z nejdůležitějších faktorů pro udržení zdravého trávicího systému. Na rozdíl od probiotik, což jsou přímo živé mikroorganismy, prebiotika představují nestravitelnou složku potravy, která slouží jako výživa pro prospěšné bakterie ve střevech. Proč jsou tak důležitá a kde je najdeme?
Přírodní sladidla: Zdravější alternativa cukru
Přírodní sladidla získávají stále větší oblibu jako alternativa k rafinovanému cukru. Nabízejí sladkou chuť, ale často s nižším obsahem kalorií a lepšími nutričními vlastnostmi. Navíc mohou být šetrnější k našemu tělu a méně zatěžující pro hladinu krevního cukru. Jaké druhy přírodních sladidel existují a v čem jsou jedinečné?