Kokos
Jedná se v současnosti o jedno z největších semen na světě , které k rozmnožování rostlin. Z botanického hlediska je plod kokosovníku peckovice, nikoliv ořech. Kokosový ořech je druh ovoce, dutý nepukavý plod kokosovníku ořechoplodého s tvrdou skořápkou na povrchu, bílou dužinou a kokosovou vodou, kterou obsahuje uvnitř. Měří 20–30 cm a váží 2,5 kg. Roste na kokosových palmách, převážně v tropických oblastech již více než 4 500 let a jejich popularita v poslední době vzrostla pro jejich chuť, kulinářské využití a zdravotní přínosy. Používá se pro kokosovou vodu, mléko, olej a chutnou dužinu.
Syrová, bílá dužina uvnitř kokosu má pevnou texturu a lahodnou, lehce nasládlou chuť. Ve zpracované podobě ji obvykle najdeme nakrájenou nebo nastrouhanou. Sušená kokosová dužina se obvykle strouhá a používá se k pečení a vaření a také se dá dále zpracovat na mouku. Kokosové mléko a kokosový krém se vyrábí lisováním syrové, nastrouhané dužiny. Z dužiny se také získává kokosový olej. Uvnitř dutiny ořechu se přirozeně nachází kokosová voda. Z kůry plodů se získává kokosové textilní vlákno.
Plody kokosu mají významné nutriční benefity . Mají nízký obsah sacharidů a vysoký obsah vlákniny a tuku . Na rozdíl od mnoha jiných druhů ovoce, které mají vysoký obsah sacharidů, kokosové ořechy poskytují převážně tuk . Přibližně 89% tuku v dužině je nasycených . Většina z těchto tuků jsou triglyceridy se středně dlouhým řetězcem, které spolu s vlákninou obsaženou v kokosové dužině mohou přispět k hubnutí, zdraví srdce, trávení, zdraví mozku, hladina cukru v krvi a imunitě.
Kokos obsahuje také bílkoviny, několik důležitých minerálů a malé množství vitamínů B . Minerály obsažené v kokosu se podílejí na mnoha funkcích v lidském organismu. Kokosové ořechy mají zvláště vysoký obsah manganu, který je nezbytný pro zdraví našich kostí a metabolismus sacharidů a bílkovin. Dále j sou bohaté na měď a železo , které tvoří červené krvinky, a také na selen , důležitý antioxidant, který chrání buňky.Kokos obsahuje celou řadu antioxidantů, které chrání buňky před oxidačním poškozením.
V kosmetice se kokos využívá zejména v tělových mlécích, krémech a sprchových gelech.