Kliknutím zde přejdete na BrainMarket.cz

Kokos

Další názvy:
Cocos nucifera

Jedná se v současnosti o jedno z největších semen na světě , které k rozmnožování rostlin. Z botanického hlediska je plod kokosovníku peckovice, nikoliv ořech. Kokosový ořech je druh ovoce, dutý nepukavý plod kokosovníku ořechoplodého s tvrdou skořápkou na povrchu, bílou dužinou a kokosovou vodou, kterou obsahuje uvnitř. Měří 20–30 cm a váží 2,5 kg. Roste na kokosových palmách, převážně v  tropických oblastech již více než 4 500 let a jejich popularita v poslední době vzrostla pro jejich chuť, kulinářské využití a zdravotní přínosy. Používá se pro kokosovou vodu, mléko, olej a chutnou dužinu.

Syrová, bílá dužina uvnitř kokosu má pevnou texturu a lahodnou, lehce nasládlou chuť. Ve zpracované podobě ji obvykle najdeme nakrájenou nebo nastrouhanou. Sušená kokosová dužina se obvykle strouhá a používá se k pečení a vaření a také se dá dále zpracovat na mouku. Kokosové mléko a kokosový krém se vyrábí lisováním syrové, nastrouhané dužiny. Z dužiny se také získává kokosový olej. Uvnitř dutiny ořechu se přirozeně nachází kokosová voda.
Z kůry plodů se získává kokosové textilní vlákno. 

Plody kokosu mají významné nutriční benefity . Mají nízký obsah sacharidů a vysoký obsah vlákniny a tuku . Na rozdíl od mnoha jiných druhů ovoce, které mají vysoký obsah sacharidů, kokosové ořechy poskytují převážně tuk . Přibližně 89% tuku v dužině je nasycených . Většina z těchto tuků jsou triglyceridy se středně dlouhým řetězcem, které spolu s vlákninou obsaženou v kokosové dužině mohou přispět k hubnutí, zdraví srdce, trávení, zdraví mozku, hladina cukru v krvi a imunitě.

Kokos obsahuje také bílkoviny, několik důležitých minerálů a malé množství vitamínů B . Minerály obsažené v kokosu se podílejí na mnoha funkcích v lidském organismu. Kokosové ořechy mají zvláště vysoký obsah manganu,
který je nezbytný pro zdraví našich kostí a metabolismus sacharidů a bílkovin. Dále j sou bohaté na měď a železo , které tvoří červené krvinky, a také na selen , důležitý antioxidant, který chrání buňky.Kokos obsahuje celou řadu antioxidantů, které chrání buňky před oxidačním poškozením.

V kosmetice se kokos využívá zejména v tělových mlécích, krémech a sprchových gelech.

Vyhledejte složení

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Blog

Fisetin: Nová naděje pro zdraví buněk
Fisetin: Nová naděje pro zdraví buněk
Fisetin je přírodní flavonoid, který se vyskytuje v některých druzích ovoce a zeleniny, například v jahodách, jablkách, kiwi, rajčatech či cibuli. Tato sloučenina se těší rostoucímu zájmu díky svým potenciálním přínosům pro zdraví, zejména v oblasti stárnutí a podpory buněčných funkcí.
Chyby v péči o pleť
Chyby v péči o pleť
Správná péče o pleť je klíčem k zdravému a zářivému vzhledu. Přesto se mnozí dopouštějí chyb, které mohou pleť poškodit nebo zhoršit její stav. Podívejme se na nejčastější omyly, kterým je dobré se vyhnout.
Prebiotika: Výživa pro vaše střeva a zdraví
Prebiotika: Výživa pro vaše střeva a zdraví
Prebiotika jsou jedním z nejdůležitějších faktorů pro udržení zdravého trávicího systému. Na rozdíl od probiotik, což jsou přímo živé mikroorganismy, prebiotika představují nestravitelnou složku potravy, která slouží jako výživa pro prospěšné bakterie ve střevech. Proč jsou tak důležitá a kde je najdeme?
Přírodní sladidla: Zdravější alternativa cukru
Přírodní sladidla: Zdravější alternativa cukru
Přírodní sladidla získávají stále větší oblibu jako alternativa k rafinovanému cukru. Nabízejí sladkou chuť, ale často s nižším obsahem kalorií a lepšími nutričními vlastnostmi. Navíc mohou být šetrnější k našemu tělu a méně zatěžující pro hladinu krevního cukru. Jaké druhy přírodních sladidel existují a v čem jsou jedinečné?