Kokoát sodný
Zařazení:
Další názvy:
Sodium Cocoate
Kokoát sodný je přírodní kosmetická přísada, která pomáhá čistit pokožku. Nejčastěji se objevuje v přípravcích na čištění pokožky, zejména v mýdlech. Získává se z kokosového oleje, mastné kyseliny přirozeně se vyskytující v kokosovém oleji se smísí s hydroxidem sodným, čímž vznikne kokoát sodný.
Kokoát sodný je povrchově aktivní látka, která působí jako čistící prostředek a emulgátor. Představuje přírodní alternativu k syntetickým látkám, jako je např. laurylsulfát sodný, který se při výrobě mýdla obvykle používá.
Jako každý čistící prostředek může kokoát sodný pokožku vysušovat, z toho důvodu bývají v daném kosmetickém produktu začleněny další složky změkčující pokožku, jako je např. glycerin.
Kromě tuhých mýdel se s kokoátem sodným můžeme setkat ve sprchových gelech, peelinzích, čistících prostředcích na obličej, šamponech či pěnách na holení. Také je běžnou složkou mnoha mýdel určených k boji proti akné.
Blog
Fisetin: Nová naděje pro zdraví buněk
Fisetin je přírodní flavonoid, který se vyskytuje v některých druzích ovoce a zeleniny, například v jahodách, jablkách, kiwi, rajčatech či cibuli. Tato sloučenina se těší rostoucímu zájmu díky svým potenciálním přínosům pro zdraví, zejména v oblasti stárnutí a podpory buněčných funkcí.
Chyby v péči o pleť
Správná péče o pleť je klíčem k zdravému a zářivému vzhledu. Přesto se mnozí dopouštějí chyb, které mohou pleť poškodit nebo zhoršit její stav. Podívejme se na nejčastější omyly, kterým je dobré se vyhnout.
Prebiotika: Výživa pro vaše střeva a zdraví
Prebiotika jsou jedním z nejdůležitějších faktorů pro udržení zdravého trávicího systému. Na rozdíl od probiotik, což jsou přímo živé mikroorganismy, prebiotika představují nestravitelnou složku potravy, která slouží jako výživa pro prospěšné bakterie ve střevech. Proč jsou tak důležitá a kde je najdeme?
Přírodní sladidla: Zdravější alternativa cukru
Přírodní sladidla získávají stále větší oblibu jako alternativa k rafinovanému cukru. Nabízejí sladkou chuť, ale často s nižším obsahem kalorií a lepšími nutričními vlastnostmi. Navíc mohou být šetrnější k našemu tělu a méně zatěžující pro hladinu krevního cukru. Jaké druhy přírodních sladidel existují a v čem jsou jedinečné?