Koenzym Q10
Zařazení:
Další názvy:
Ubichinon, Co-enzyme Q10, COQ10
Koenzym Q10 je sloučenina, která pomáhá vytvářet energii v buňkách. Tělo ji produkuje přirozeně, ale s věkem produkce klesá. Jednou z hlavních funkcí koenzymu Q10 je, že se podílí na produkci ATP (adenosifosfátu), který se podílí na přenosu energie v buňkách. Jeho další zásadním úkolem je sloužit jako antioxidant a chránit buňky před oxidačním stresem. Koenzym Q10 je přítomen v každé buňce těla, nejvyšší koncentrace je ovšem v orgánech s největšími nároky na energii jako je srdce, ledviny, plíce a játra. V potravinách se koenzym Q10 nachází v kuřecím, hovězím a vepřovém mase, dále ve špenátu, brokolici a rybách.
Řada žen má tuto sloučeninu spojenou s kosmetickými produkty proti stárnutí. Koenzym Q10 totiž pomáhá bojovat proti známkám stárnutí v důsledku se snížením volných radikálů a zvýšením antioxidační kapacity.
Řada žen má tuto sloučeninu spojenou s kosmetickými produkty proti stárnutí. Koenzym Q10 totiž pomáhá bojovat proti známkám stárnutí v důsledku se snížením volných radikálů a zvýšením antioxidační kapacity.
Blog
Fisetin: Nová naděje pro zdraví buněk
Fisetin je přírodní flavonoid, který se vyskytuje v některých druzích ovoce a zeleniny, například v jahodách, jablkách, kiwi, rajčatech či cibuli. Tato sloučenina se těší rostoucímu zájmu díky svým potenciálním přínosům pro zdraví, zejména v oblasti stárnutí a podpory buněčných funkcí.
Chyby v péči o pleť
Správná péče o pleť je klíčem k zdravému a zářivému vzhledu. Přesto se mnozí dopouštějí chyb, které mohou pleť poškodit nebo zhoršit její stav. Podívejme se na nejčastější omyly, kterým je dobré se vyhnout.
Prebiotika: Výživa pro vaše střeva a zdraví
Prebiotika jsou jedním z nejdůležitějších faktorů pro udržení zdravého trávicího systému. Na rozdíl od probiotik, což jsou přímo živé mikroorganismy, prebiotika představují nestravitelnou složku potravy, která slouží jako výživa pro prospěšné bakterie ve střevech. Proč jsou tak důležitá a kde je najdeme?
Přírodní sladidla: Zdravější alternativa cukru
Přírodní sladidla získávají stále větší oblibu jako alternativa k rafinovanému cukru. Nabízejí sladkou chuť, ale často s nižším obsahem kalorií a lepšími nutričními vlastnostmi. Navíc mohou být šetrnější k našemu tělu a méně zatěžující pro hladinu krevního cukru. Jaké druhy přírodních sladidel existují a v čem jsou jedinečné?