Kardamovník
Je indické koření ve formě malého čepu s černými semeny uvnitř. Má intenzivní, ale lehce sladkou chuť. Používá se jak v sladkých tak slaných receptech. Některé sloučeniny v kardamonu bojují proti rakovině a mohou zastavit růst nádorů. Pomáhá snižovat vysoký krevní tlak a hladinu cukru v krvi, díky vysoké hladině antioxidantů. Jeho antioxidační sloučeniny pomáhají chránit buňky před poškozením, zpomalují a zabraňují zánětům v těle. Snižuje počet žaludečních vředů a pomáhá chránit před trávicími problémy. Používá se k odstranění zápachu z úst a je součástí žvýkacích gum. Zlepšuje dýchání tím, že stimuluje lepší příjem kyslíku a uvolňuje průchod vzduchu do plic u lidí a zvířat. Zařazení kardamonu do jídelníčku při vaření je efektivní způsob, jak zlepšit zdraví.