Karbohydráty
Zařazení:
Další názvy:
Sacharidy
Karbohydráty jsou hlavním zdrojem energie pro buňky. Karbohydráty neboli sacharidy jsou známé jako cukry a škroby. Jsou jednou ze základní makroživin, kde patří také tuky a bílkoviny.
Karbohydráty se dělí do dvou základních skupin a to: jednoduché a komplexní karbohydráty.
Jednoduché karbohydráty jsou známé pod názvem cukr a najdeme je ve velkém množství v ovoci a nápojích. Jednoduché cukry se vylučují do krevního oběhu velmi rychle a dokážou rychle zvýšit hladinu cukru v krvi, díky čemuž vzniká okamžitá reakce inzulinu. Jednoduché karbohydráty se nevyužívají jako zdroj energie ani pro uskladnění ve formě glykogenu kvůli své rychlosti vylučování do krve, proto dochází k jejich přeměně na tuky.
Komplexní karbohydráty se dělí na škrobovité, což jsou celozrnné pečivo, těstoviny, fazole a vláknité hlávkový salát, špenát a brokolice.