Karagenan
Karagenan označován také jako E407 je výtažek z červených mořských řas zvaných puchřatka kadeřavá, která je běžně známá také pod názvem irský mech nebo karagenový mech. Jedná se o jedlé mořské řasy, které mají svůj původ na Britských ostrovech, kde se běžně používají v kuchyni již stovky let. Tyto řasy jsou často používány v potravinářském průmyslu jako zahušťovadlo a želírující látka a jsou vhodné i pro vegany. Setkáme se s nimi také v kosmetice (pleťové gely, gely na vlasy, šampony, pěny), ve farmacii nebo v podobě doplňku stravy.
Karagenan obsahuje řadu minerálů, jedná se především o vápník, hořčík, zinek a mangan. Dále jsou v karagenanu zastoupeny bílkoviny, vitamin A, cukr, škrob, vitamin B1, železo, sodík, fosfor a měď. Bývá součástí kosmetických produktů, jelikož pomáhá hydratovat a vyživovat pokožku. Rovněž pečuje o vlasy, které posiluje a regeneruje.
Karagenan je nutričně bohatá mořská řasa, která obsahuje beta karoten a silné antioxidanty, které pomáhají chránit pokožku před volnými radikály a bojují proti známkám stárnutí. Obsahuje sloučeninu známou jako karagenan, která vytváří ochranný štít, který poskytuje pokožce další ochranu před škodlivými vlivy okolí. Extrakt z karagenanu dodává pokožce optimální hydrataci, chrání, zjemňuje a zklidňuje pokožku. Má vysoký obsah mastných kyselin a fenolů, které pomáhají udržovat přirozený ochranný film pokožky a jsou účinné proti vysoušení.
Blahodárné účinky má karagenan i na vlasy. Působí jako kondicionér na vlasy, vlasy posiluje, podporuje jejich růst, zvyšuje lesk a zklidňuje vlasovou pokožku.
Karagenan se používá také jako přírodní silikon, který dodává krémům hedvábný pocit.
Od 60. let se hodně probírají zdravotní účinky karagenu, který dle některých studií může vyvolat zánět, gastrointestinální ulcerace a poškození zdravotního systému. Degradovaný karagenan je karcinogenní a není schválen. Bývá obsažen především ve veganských a vegetariánských pokrmech. Můžeme jej najít v krému, zmrzlině, mandlové, kokosovém, konopném, rýžové a sojovém mléku, veganských sýrech, nemléčných dezertech a tvarohu.
K vedlejším účinkům může patřit zánět, nadýmání, syndrom dráždivého tračníku, rakovina tlustého střeva, alergie na jídlo, glukózová intolerance.
Blog



