Kakaové máslo
Kakaové máslo je nejtučnější část celého lusku. Při jeho výrobě se kakaové boby lisují za studena, aby se z nich extrahoval olej. Výsledkem je kakaové máslo, které má žlutou barvu a jeknou čokoládovou vůni. Při pokojové teplotě tento olej tuhne, podobně jako kokosový olej. Používá se k výrobě čokolády a má 14 celkového tuku a obsahuje také omega-3 a omega-6 mastné kyseliny. Mimo jiné každá polévková lžíce kakaového másla obsahuje 27,1 mg fytosterolů, což jsou rostlinné sloučeniny, u kterých bylo prokázáno, že snižují hladinu škodlivého LDL cholesterolu. Kakaové máslo je účinnou látkou v krémech nebo balzámech na rty.
K dostání je kakaové máslo jako celou kostku nebo menších kouscích, se kterými se poté lépe pracuje. Snadno se poté používá k výrobě domácí čokolády, nebo jiných dezertů, koktejlů, zmrzliny nebo k přípravě palačinek. Mimo kuchyň ho můžete použít místo tělové krému, nebo jej použít k výrobě domácí kosmetiky. Kakaové máslo je stabilní, takže má dlouhou dobu trvanlivosti.