Kliknutím zde přejdete na BrainMarket.cz

Kakao

Kakaovníky, které byly původně domestikovány v Jižní Americe asi před 5 000 lety, nyní je lze nalézt v rovníkových oblastech po celém světě. 

Kakao se vyrábí umletím nepražených kakaových bobů (Theobroma cacao). Díky tomu si zachovává zdraví prospěšné látky které působí na tělo i mysl. Pražení bobů výrazně snižuje obsah flavonoidů v kakau, které pozitivně působí na kardiovaskulární systém. Za zmínku stojí také vysoký obsah teobrominu. Látka podobná kofeinu, která stimuluje centrální nervovou soustavu. Ovšem ne tak silná, jako kofein, takže se nemusíte bát, že byste po kakau neusnuli. Tebromin také zklidňuje dýchací cesty, stimuluje srdce nebo snižuje krevní tlak.

Kakaové boby rozvíjejí chuť a texturu fermentačním procesem, než se vydají ke zpracování na kakaový prášek. Při výrobě kakaového prášku zpracovatelé aplikují na kakaové boby velmi vysoké teploty, které produkují hladkou konzistenci a sladkou chuť, kterou si lidé užívají v pečivu nebo horkém kakau. Kakaový prášek je méně hořký než kakao, ale během zpracování ztrácí část své nutriční hodnoty.

Kakaové boby určené k tomu, aby se z nich stal kakaový prášek, a kakaová drť se při těchto vysokých teplotách nepraží. Místo toho se zpracovávají při nízkých teplotách a poté se rozemelou na prášek. Kakaový prášek je docela hořký, ale zachovává více původní výživové hodnoty fazole.

Kakao je superpotravinou bohatou na zdraví prospěšné látky, jakými jsou vitamíny, minerály, alkaloidy, antioxidanty a polyfenoly. Kakao je bohatý zdroj minerálů. Třemi polévkovými lžicemi doplníte téměř denní dávky draslíku, vápníku, hořčíku, železa nebo zinku, také obsahuje flavony a antioxidanty.

Kakao má antioxidační, protizánětlivé účinky, snižuje riziko kardiovaskulárních chorob a cukrovky, zlepšuje kognitivní funkce, chrání neurony před oxidačním poškozením a může mít protirakovinné vlastnosti.

Vyhledejte složení

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Blog

Fisetin: Nová naděje pro zdraví buněk
Fisetin: Nová naděje pro zdraví buněk
Fisetin je přírodní flavonoid, který se vyskytuje v některých druzích ovoce a zeleniny, například v jahodách, jablkách, kiwi, rajčatech či cibuli. Tato sloučenina se těší rostoucímu zájmu díky svým potenciálním přínosům pro zdraví, zejména v oblasti stárnutí a podpory buněčných funkcí.
Chyby v péči o pleť
Chyby v péči o pleť
Správná péče o pleť je klíčem k zdravému a zářivému vzhledu. Přesto se mnozí dopouštějí chyb, které mohou pleť poškodit nebo zhoršit její stav. Podívejme se na nejčastější omyly, kterým je dobré se vyhnout.
Prebiotika: Výživa pro vaše střeva a zdraví
Prebiotika: Výživa pro vaše střeva a zdraví
Prebiotika jsou jedním z nejdůležitějších faktorů pro udržení zdravého trávicího systému. Na rozdíl od probiotik, což jsou přímo živé mikroorganismy, prebiotika představují nestravitelnou složku potravy, která slouží jako výživa pro prospěšné bakterie ve střevech. Proč jsou tak důležitá a kde je najdeme?
Přírodní sladidla: Zdravější alternativa cukru
Přírodní sladidla: Zdravější alternativa cukru
Přírodní sladidla získávají stále větší oblibu jako alternativa k rafinovanému cukru. Nabízejí sladkou chuť, ale často s nižším obsahem kalorií a lepšími nutričními vlastnostmi. Navíc mohou být šetrnější k našemu tělu a méně zatěžující pro hladinu krevního cukru. Jaké druhy přírodních sladidel existují a v čem jsou jedinečné?