Kajenský pepř
Kajenský pepř je aromatické koření získané z papriky Capsicum annuum. Koření se vytváří sušením a mletím čerstvých červeně zbarvených paprik. Mírně pálivá (30 000 až 50 000 jednotek Scoville) a běžně používaná k přípravě kořeněných jídel.
Také se někdy používá k léčbě bolesti svalů a kloubů. Obsahuje látku známou jako kapsaicin, která dává koření „pálivost“ a vytváří pocit pálení na jakékoli tkáni, se kterou přichází do styku. Pokud je kapsaicin dodán ve správné koncentraci, má terapeutický účinek a vyvolává biochemickou reakci, která je analgetická (úleva od bolesti) a protizánětlivá. Když se kapsaicin používá proti bolesti, nejčastěji se vyskytuje v mastech nebo je přidáván do transdermálních náplastí. Kajenský pepř se také někdy používá za předpokladu, že může zlepšit vaše kardiovaskulární systém, snížit krevní tlak nebo podpořit redukci tuku.